Otkrili smo: EVO kako da ojačate svoj IMUNITETModeran tempo života je doneo mnogobrojne loše uticaje po organizam i sve veći broj ljudi se susreće sa nedostatkom motivacije i učestalih zdravstvenih problema. Iako su mnoge fizičke tegobe psihosomatske prirode, definitivno mogu ukazati na disbalans uma i tela koji zahteva menjanje životnih navika. Izmeđ ostalog, potrebno je krenuti od elementarnih životnih potreba, a to je upravo način ishrane. Većina aktivnosti koju obavljamo tokom dana zahteva trošenje energije pa je veoma važno da znamo iz kojih izvora je dobijamo. Zdrava ishrana je prvi korak ka jakom imunitetu i potpunoj transformaciji uma i tela, dok određeni suplementi mogu dodatno osnažiti telo i podstaći regulaciju imunog sistema.

Šta je zapravo imunitet?

Kao prvo potrebno je da podsetimo da se svi mi rađamo sa prirodnim odnosno urođenim imunitetom koji predstavlja zaštitu organizma od patogenih uticaja. Možemo reći da je ovaj imunitet u stalnoj pripravnosti te da nas prati kroz ceo život. Pogledajmo šta je to što smatramo vrstom urođenog imuniteta. Kao prvo tu su koža i sluzokoža koja oblaže određene organe i naravno bela krvna zrnca. Međutim iako nas štite od štetnih uticaja oni nemaju ulogu pamćenja te ne možemo reći da nas štite od određene vrste mikroorganizama. Ovo zapravo znači da ljudski organizam uvek isto reaguje na određene vrste mikroorganizama. Pri tom se ne pravi razlika da li se telo već susrelo sa njima ili se tek brani telo od određenih mikroorganizama.Vrste urođenog imuniteta

Majke nose glavnu zaslugu za pasivni urođeni imunitet budući da se u telu majke stvaraju određena antitela koja se putem krvi šalju u bebin organizam. Ovo je posebno važno kod novorođenčadi koja još uvek nemaju oformljen imunološki sistem.

U trenucima kada se organizam susreće sa infekcijama brani nas aktivni urođeni imunitet i on deluje tako što telo prepoznaje mikroorganizme te aktivira ćelije imuniteta. Ove ćelije dakle imaju aktivnu ulogu tokom odbrane od ovakvih “napada”.Za stečeni imuni sistem možemo reći da “pamti i prepoznaje” određene mikroorganizme sa kojima se organizam već susretao te aktivira imuno odgovor ukoliko se razvije infekcija. Za ovaj imunitet važnu ulogu bela krvna zrnca – B i T limfociti. Između njih postoji određena razlika pa tako B limfociti proizvode antitela, T limfociti luče citokine kojima se uništavaju oštećene ćelije. Antitela kod B linfocita se vezuju za bakterije, nakon čega fargociti dobijaju signal da ih uklone iz organizma. Nasuprot tome, T limfociti sami napadaju i uklanjanju loše bakterije.

Kako steći jak imunitet?

Verovatno vam je dobro poznata fraza “Pad imuniteta” zbog koje se uglavnom nateramo na izvesne promene u načinu i stilu života. Simptomi pada imuniteta su prvi signal da nešto ne radimo kako treba i da je našem telu potrebna obnova.

Hranljive materije u hrani direktno utiču na rad imunog sistema. Pod obavezno se tada usmeravamo na zdravu hranu, uz eliminaciju šećera i nezdravih masti te izbegavanje prerađene hrane pune aditiva. Na ovaj način se može smanjiti i višak kilograma ali sve to nije dovoljno ukoliko san trpi! Dovoljno sna krepi telo i regeneriše ga jer niko ne može istovremeno biti ceo dan aktivan i izložen različitim stesnim naporima bilo fizičkim, psihičkim ili emotivnim. Umor crpi energiju, a manifestacija takvog stanja može da se odrazi i na gastrointestinalni trakt. Budući da se u njemu nalazi više od polovine svih imunih ćelija jasno je da se treba usmeriti na 

zdravu ishranu. Osim organske hrane i izbalansirane ishrane, potrebno je povesti računa i o načinu njenog spremanja – uvek se odlučite za sirova ili kuvana jela bez fabrički obrađenih namirnica i pržene hrane.

Osim toga, uvek se možete odlučiti za upotrebu probiotika, koji je odličan za jačanje imuniteta. Probiotici se koriste za prevenciju i lečenje stomačnih problema usled upotrebe antibiotika ili određenih infekcija, međutim njihov značaj je mnogo veći. Probiotici sadrže različite sojeve probiotskih mikroorganizama u određenoj meri te kada se koriste sa hranom bogatom vlaknima utiču dugotrajan opstanak ovih mikroorganizama u crevima. Upravo na ovaj način se poboljšava imunitet.

Na stvaranje imunih ćelija makrofaga, neutrofila i limfocita utiče i upotreba vitamina i minerala, što je takođe od značaja za snažan imuno odgovor organizma prilikom infekcija. Iz hrane uzimamo i omega 3 masne kiseline i antioksidanse koji svojim reakcijama utiču na jak imunitet.

Suplementi i njihov uticaj na jačanje imuniteta

Važno je da napomenemo da iako je uvek akcenat na ishrani prilikom priče o imunitetu, na ovaj način se samo održava postojeći imuni sistem što u nekim slučajevima nije dovoljno za dobro zdravlje. Kada smo izloženi stresu, manjku sna, nedostatku ili prekomernoj fizičkoj aktivnosti potrebno je okrenuti se i suplementima kao važnim činiocima očuvanja dobre forme i jakog imuniteta. Suplementi Spartan Shop su među najkvalitetnijim na tržištu i o izboru svakog od proizvoda se posebno vodilo računa. Vitaminske kapsule u različitim količinama specijalno namenjene muškarcima ali i ženama su osmišljene da nadoknade unos važnih nutrijenata u organizam, a među njima su Vitamin A, E, D3, multivitraminski kompleksi. Pozivamo vas da posetite jedan od najboljih sajtova kada je reč, ne samo o proizvodima za jačanje imuniteta, već i o proizvodima za sagorevanje masti, izgradnju mišićne mase, povećanja telesne težine, povećanja fizičkih performansi i slično.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar