Oštećeni spomenici na groblju u Vranjskoj Banji: Banjčani najavili tužbu protiv KOMRADANa pravoslavnom groblju u Vranjskoj Banji prilikom seče stabla i krošnje starog hrasta oštećeno je više nadgrobnih spomenika, što je izazvalo gnev i ljutnju Banjčana čiji preci počivanju na ovom groblju u banjskom naselju Džavarci.

Banjčanska Stana Spasić navodi da su oštećeni spomenici pokojnika iz više banjskih porodica, Ljubić, Spasić, Aleksić…Seča starih stabala je neophodna, to svi znamo, ali je to trebalo uraditi na odgovarajući način, pažljivo i bez žurbe kako ne bi bili oštećeni spomenici. Ovako, građani čiji su spomenici oštećeni s pravom su bili ljuti i gnevni na „Komrad“, najavljujući i tužbe sudu, kaže Stana Spasić.

Po njenim rečima, „grupa Banjčana se okupila ispred Radne jedinice „Komrada“ u Vranjskoj Banji kod banjske pijace“.Bili smo besni, ali su nam zaposleni u Radnoj jedinici „Komrada“ rekli da oni nisu radili taj posao i da to ne rade, već seču dotrajalih stabala i drveća na grobljima, kao i na svim javnim površinama, obavljaju zaposleni u Vranju, navodi Spasićeva.

Portal InfoVranjske.rs tragom vesti o posledicama seče starog dveća na banjskom pravoslavnom groblju, obratio se pitanjem rukovodstvu „Komrada“ o događaju na groblju i sa „podpitanjem“ o odgovornosti, budući da Radna jedinica ovog javnog preduzeća nije radila taj posao.

Iz „Komrada“ je stigao odgovor na postavljena pitanja koji prenosimo u celini i bez ikakvih izmena.

Obaveštavamo vas da je JKP «Komrad» pristupio seči starog hrasta na osnovu zahteva samih meštana Vranjske Banje. Kako je hrast starosti više stotina godina, postojala je opasnost od lomljenja grana koje su zbog svoje veličine i težine mogle da ugroze nečiju bezbednost, pa je s tim u vezi bila neophodna intervencija „Komrada“. Svaka vrsta štete je evidentirana i biće nadoknađena, kaže se u odgovoru Komrada.

Rukovodstvo „Komrada“, međutim, nije odgovorilo na „podpitanje“ portala InfoVranjske.rs o odgovornosti za oštećene spomenike, pa su porodice čiji su spomenici na banjskom pravoslavnom groblju oštećeni ostali uskraćeni za saznanje o „glavnom“ krivcu za nastalu štetu.

Za utehu, „Komrad“ je evidentirao nastala oštećenja na spomenicima i najavio naknadu za štetu.

S. Kostić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Banja 05/05/2022
    2. Maki 05/05/2022

    Ostavi komentar