Osamostaljivanje u Vranju: ČAK 75 odsto mladih ima PROBLEM da samostalno ZARADI za životOdvajanje mladih od roditeljskog doma je sve kasnije. O uzrocima ove pojave govorila je profesorka sociologije iz Ekonomsko-trgovinske škole u Vranju.

Prema istraživanju Eurostat-a, podaci su pokazali da mladi u Evropskoj uniji roditeljski dom napuštaju kada napune 26,5 godina života, dok mladi u Srbiji napuštaju dom u 31,4 godini života. Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji, koji je objavila Krovna organizacija mladih Srbije je pokazao da čak 64,9 procenata mladih živi sa roditeljima.Profesorka sociologije navodi da su jedni od glavnih uzroka koji utiču na osamostaljivanje mladih ekonomski i finansijski.

Mladi teško mogu da priušte sebi samostalan život. Čak 75 posto mlađih od 35 godina ima teškoće da samostalno zaradi za život. Zaposlenje ne znači da će se osamostaliti od roditelja jer je plata nedovoljna za normalan život i radno vreme je nerazumno. Najviše mladih radi po Ugovoru o privremenim i povremenim poslovima ili na crno.”, kaže profesorka.

Drugi faktor je komfor koji mladi ne žele da napuste i tradicionalna vezanost za roditelje. U roditeljskoj kući, ne moraju da misle na plaćanje računa i svakodnevne kućne obaveze jer roditelji vode računa o svemu tome. Pored toga, uticajan faktor je taj što mladi i roditelji smatraju da dete „ne treba da plaća tuđe, ako ima svoje“.

Samostalan život donosi veću odgovornost i bolje planiranje organizacije života. Mladi koji žive sami ranije sazrevaju, prilagođavaju se na promene i lakše se suočavaju sa životnim izazovima. Negativna strana napuštanja roditeljskog doma može biti to što je osoba suviše mlada da se suoči sa teškoćama samostalnog života.”, rekla je naša sagovornica osvrćući se na pozitivne i negativne strane osamostaljivanja mladih.

Veljko Ilić  1. Nišlija 26/12/2022
  2. ZP PČINJA 26/12/2022
  3. Gorda 26/12/2022
  4. Sobinac 26/12/2022
  5. Sirogojno 27/12/2022
  6. Radovnica 27/12/2022
  7. Миле 27/12/2022

  Ostavi komentar