Aktivizam i mladi

Omladinski KLUBOVI u Sloveniji: Primeri DOBRE prakse u RADU sa mladimaOmladinski klubovi u Sloveniji su javne ustanove koje su osnovale opštine. Većina ovih centara se pored omladine bavi i drugim delatnostima, što omogućava više novca i ljudskih resursa.

Slovenački klubovi za mlade sami obezbeđuju finansije uz pomoć opština i projekata Evropske unije.Omladinski centar u Mariboru, drugom po veličini gradu u Sloveniji je u sklopu hostela zaposlio ljude, čime se pokazuje kvalitetan primer, održivost i prilika da se u okviru toga neko uposli.

U ovom centru mladi se bave kulturom, umetnošću, učenjem, druženjem, volontiranjem. Kroz projekte povezuje mlade i poslodavce, finansira projekte mladih.Centar u gradu Ptuj organizuje vannastavne aktivnosti, neformalno učenje, druženje, volonterski rad, ima klub za mlade, kao i info centar.

U Velenju postoji klub za mlade, hostel, otvoreni bioskop u okviru omladinskog centra, kafić, atelje za mlade umetnike. U njemu mladi provode slobodno vreme i organizuju različite kulturne događaje.

Grad Celje, četvrti po veličini ima svoj omladinski centar, poznat kao Kuća legendi. Organizuje različite događaje, sastanke, seminare, poseduje multimedijalnu učionicu, galeriju, kafić, hostel.

Mladi aktivisti i volonteri iz Srbije već su imali prilike da razmene iskustva, ali i da steknu nova saznanja o omladinskoj politici i aktivizmu mladih u Sloveniji. Upoznali su aktuelne programe razmene studenata i međunarodne saradnje.

Tokom poseta učestvovali su i na konferencijama o internacionalnom omladinskom radu i upoznavanju sa aktivnostima i programima koje se sprovode za mlade, uspostavljanju strukturiranog dijaloga između mladih…

U posetama Sloveniji bilo je radionica koje su poslužile za međusobno upoznavanje mladih aktivista, kao i za predstavljanje Evropskog volonterskog servisa i drugih programa saradnje omladinskih i organizacija civilnog sektora.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar