Aktivizam i mladi

Omladinski centri u SRBIJI: Da li VRANJE može da primeni PRIMERE dobre prakse?Dobar omladinski centar može se osnovati i u manje razvijenim, ređe naseljenim područjima poput istočne Srbije, gde se nalaze gradovi Zaječar i Bor koji imaju svoje omladinske prostore.

Omladinski centar Zaječar osnovala je Zaječarska inicijativa 2009. godine kroz partnerstvo sa Gradom, a zvanično je otvoren 4. maja 2010. Grad je ustupio prostor, dok ga je Zaječarska inicijativa uz pomoć donacija nemačke fondacije rekonstruisala i opremila, pa danas ovaj omladinski centar predstavlja ključnu instituciju za podršku mladima.U njemu se organizuju kreativne radionice i kursevi (fotografija, gluma, kreativno pisanje, strip…), kroz koje je prošlo hiljade mladih.

Održano je preko 500 koncerata inostranih i domaćih izvođača, preko 200 projekcija filmova, stotine književnih večeri i izložbi, što su događaji koji su doprineli kulturi. Osim zabavnih i kulturnih događaja, zaječarski omladinski centar se bavi i humanitarnim akcijama u vezi sa različitim lokalnim problemima i potrebama. Pored toga, organizuju se javne debate u kojima se govori o temama značajnim za lokalnu zajednicu.Ovaj centar se finansira kroz rad održive ideje Omladinskog kafea, kao i preko skupljanja donacija od svih koji žele da pomognu njegovo funkcionisanje. Od 2019. godine otvorena je letnja bašta.

Na aktivnom Fejsbuk i Instagram nalogu Omladinski centar u Zaječaru broji hiljade praćenja, ali u prkos svemu tome nema pomoć u vidu finansijske podrške za rad od strane grada.

Borski dom omladine osnovali su mladi, a kako su uspeli u tome, inicijator te ideje Srećko Zdravković ispričao je u inspirativnom intervjuu za portal Priče sa dušom.

Postojao je problem što mladi nemaju Dom omladine. Ideja je bila da se novi dom otvori u prostorijama starog doma omladine u kome nije bilo struje, vode, grejanja i prozora. U taj prostor su ušli mladi, očistili ga i zabarikadirali.

Počeli su da organizuju donatorske događaje, sakupili su 5722 potpisa sugrađana, sproveli akciju „Hajka na odbornike“ kako bi obezbedili većinu odbornika i akciju „Marš za dom“ gde je kolona mladih duga sto metara umarširala u opštinu i zatražila sastanak. Nakon svega, dobili su prostor i Dom je osnovan.

Sada, u ovim prostorijama postoji konferencijska sala, klub čitalaca, radio mladih, plesni klub, klub joge, muzička soba, Kancelarija za mlade, volonterski centar. Cilj doma je poboljšanje statusa mladih, pružanje alternative za provođenje slobodnog vremena, uključivanje u donošenje odluka, širenje svesti o važnosti kulture, očuvanju životne sredine, razvoj samozapošljivosti i drugih područja važnih za mlade.

Dom za mlade u Boru ima svoj uređeni sajt, stranicu na Fejsbuku, YouTube kanal, koji obaveštavaju o aktivnostima.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar