Održana konferencija “Lokalni glasovi za zajedničke akcije”: Zaštitni znak – Mural ZAJEDNIŠTVA

Eko Taxi Vranje

Dobre stvari za lokalne zajednice moguće je konstantno i kvalitetno raditi samo ukoliko se udruže civilni sektor, lokalna samouprava i građani kojih se odluke tiču – ovo je samo jedan od zaključaka konferencije “Lokalni glasovi za zajedničke akcije”, održane u petak u Vranju.

Konferencija je organizovana kako bi se zaokružio jedan uspešan ciklus porojekta “Jačanje lokalnih glasova za pravičan razvoj” (Amplifying Local Voices for Equitable Development ALVED), koji se već više od dve godine sprovodi u Vranju, Bujanovcu i Lebanu.Puna sala hotela Royal Putnik, u kome se konferencija održavala, sa preko 100 posetilaca, pokazala je da je ovakav način saradnje svih sektora u zajednici i te kako važan, i da su građani zainteresovani za podsticanje omladinskog aktivizma, poboljšanje usluga socijalne zaštite, korišćenje filma u nastavi i jačanje kapaciteta lokalnih organizacija, što su centralne teme ovog velikog projekta.

Na samoj konferenciji prisutnima su se obratili predstavnici Britanske ambasade u Beogradu, organizacija People in need, Građanske inicijative, Peaceful Change initiative, kao i predstavnici Vranja, Bujanovca i Preševa, kao lokalnih zajednica u kojima se ovaj projekat održavao proteklih godina. Svi oni su se podsetili mnogih lepih stvari koje su kroz projekat urađene – kućice sodarnosti u svim mestima, mnogih ekoloških akcija na kojima su mladi uređivali životnu sredinu oko sebe, humanitarnih događaja (novogodišnji paketići, prikupljanje novca za malog Vukana), obuka i treninga kojima su radili na poboljšanju sopstvenih kapaciteta, zatim granotva koji su podeljeni lokalnim organizacijama koje su uradile mnogo korisnih stvari za svoje sugrađane.

Ono što je možda najbitnije, ovaj projekat je zbližio učesnike iz svih lokalnih zajednica koji će i ubuduće raditi zajedno na poboljšanju uslova života u svojim sredinama i podsticaju omladinskog, ali i aktivizma uopšte, kako bi svi zajedno svoje gradove i opštine učinili boljim mestima za život.

Zaštitni znak ovog događaja bio je “Mural zajedništva” u Vranju, urađen u okviru ovog projekta na zidu Likovne radionice pored Gradskog parka, koji je nakon skoro dve godine od oslikavanja postao jedna od atrakcija grada Vranja i mesto na kome se Vranjanci, ali i posetioci rado fotografišu.

Projekat “Jačanje lokalnih glasova za ravnopravan razvoj“ (ALVED) je finansiran od Ujedinjenog Kraljevstva, koji u južnoj Srbiji sprovodi konzorcijum koji čine Inicijativa za mirne promene (PCi), dobrotvorna organizacija registrovana u Velikoj Britaniji, People in Need, međunarodna nevladina organizacija sa sedištem u Češkoj i Građanske inicijative, nevladina organizacija sa sedištem u Srbiji.  • Ostavi komentar