Aktivizam i mladi

Održan TRENING „Identifikovanje SLAPP-a i kako na njih odgovoriti“Trening na temu „Strateške tužbe protiv učešća javnosti (SLAPP)“ održan je u petak, 15. septembra u Beogradu, u organizaciji Evropskog centra za neprofitno pravo sa Građanskim Inicijativama.

Obuku sa učesnicima o prepoznavanju SLAPP-a i kako na njih odgovoriti je vodila ekspertkinja iz Evropskog Centra za Slobodu Presa i Medije, kao i advokatica Kruna Savović.Na treningu su građanski aktivisti, novinari, civilno društvo na lokalu koji podržavaju lokalne inicijative oko Strateških tužbi protiv učešća javnosti koje prestavljaju pritisak na njih, imali priliku da uče kako suzbijati uticaj ovih tužbi u javnosti.

Uticajni pojedinci, institucije ili kompanije koriste ove zlonamerne tužbe da maltretiraju i prisiljavaju svoje kritičare na dugotrajne i skupe sudske postupke. Kao rezultat toga, oni utišavaju glasove i izbegavaju javni nadzor.Obuhvaćeno je prepoznavanje SLAPP-a, njegov pregled u Evropi kao pretnja pravnom poretku, nacionalni kontekst, ključni trendovi, uloga civilnog društva i medija u borbi protiv tužbi u Srbiji.

Niz novih obuka biće organizovan u okviru projekta „Za snažnije građansko društvo“ o SLAPP-ovima sa ciljem da se izgradi i osnaži zajednica koja je u stanju da razume i adekvatno odgovori na takve procese.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar