Odbornik PEJIĆ: PP poslovi degradirajući za radnikeSlobodan Pejić, odbornik u vranjskoj skupštini ispred stranke Zajedno, komentarisao je za naš portal to što veliki broj građana rade po osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Pejić navodi da iako je rad na PP poslovima zakonit, to je za zaposlene degradirajuće, između ostalog zbog dužine trajanja ugovora.Rad nažalost jeste zakonit, ali je degradirajući za radnike, jer ne može trajati duže od 120 radnih dana godišnje. Zakonski okvir nije precizan i ostavlja prostor za različita tumačenja, i, nažalost za razne zloupotrebe – , kaže Slobodan Pejić.

Odbornik je naveo da je ovo jeftina radna snaga, a novčana naknada nije nužno u skladu sa zakonom.Na ovaj način poslodavci brže i jeftinije pronalaze radnu snagu. Novčana naknada nije obavezujuća u skladu sa zakonom i zavisi od odluke poslodavca – upozorava odbornik Pejić.

Zbog niskih zarada i ostalih uskraćenih prava, ističe podređenost radnika.

Na taj način se radnik stavlja u podređeni položaj. Nakon isteka 120 radnih dana, radni odnos prestaje, i radnik može nastaviti da radi na drugom poslu – kaže lider vranjskog „Zajedno“.

Ovaj predstavnik građana u skupštini potvrđuje da prava ne postoje i da nema sigurnosti bez adekvatnog ugovora.

Radnici u ovim slučajevima ostaju bez sigurnosti koju donosi zaključenje ugovora o radu. Zarada je manja, nemaju pravo na bolovanje, na odmor… – ukazao je Slobodan Pejić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. STEVAN 11/06/2024
    2. Vranjanka 14/06/2024

    Ostavi komentar