Odbor za ljudska prava: SOS Telefon i pedijatrija – Zatvori vrata psihičkom nasiljuUdruženja Građana „Odbor za ljudska prava“ objavio je saopštenje za javnost. Portal InfoVranjske.rs saopštenje za javnost prenosimo u celosti i bez dodatnih izmena.

Stavovi iznešeni u saopštenju za javnost predstavljaju stavove Udruženja građana „Odbor za ljudska prava“, i ne predstavljaju stavove portala InfoVranjske.rs.Danas je u Vranju održan Okrugli sto „SOS Telefon i pedijatrija – Zatvori vrata psihičkom nasilju“, gde su prisustvovali direktori i saradnici zdravstvenih ustanova iz Vranja i ostalih opština Pčinjskog okruga.

Na osnovu dogovora prilikom obilaska svih zdravstvenih ustanova, na Okruglom stolu potpisan je prvi Međuopštinski Memorandum „SOS telefona za žene Vranje – Pedijatrija – Službe za zdravstvenu zaštitu dece“, u cilju jačanja mreže podrške i doprinosa u oblasti prevencije i suzbijanja porodično-partnerskog psihičkog nasilja nad ženama/majkama. Potpisivanje Memoranduma od velikog je značaja u cilju prepoznavanja, jačanja mreže podrške i zajedničkog odgovora psihičkom nasilju nad ženama u domenu pedijatrije i službe za zdravstvenu zaštitu dece.

Na Okruglom stolu jedna od predavačica bila je i Prof. Dr Bosiljka Đikanović, specijalista socijalne medicine, Medicinski fakultet Beograd. A, o oblicima psihičkog nasilja nad majkama/starateljkama, važnosti razumevanja problema, brze podrške i iskustvima u radu, gde se u praksi evidentira uticaj psihičkog nasilja nad predškolskom decom govirile su i dr Vojislava Stojiljković, specijalista pedijatrije u peneziji, psiholog mr Zdravka Gigov, spec. defektolog Una Mladenović Tasić –specijalista  ranih intervencija u detinjstvu.

Miroslava Despotović, dipl.pravnica, saradnica SOS telefona za žene Vranje podsetila je da zvanična statistika potvrđuje da je svaka druga žena preživela ili je izložena psihičkom nasilju u porodično-partnerskim odnosima. Da psihičko nasilje u prodici ostavlja dugoročne posledice na zdravlje žena kao I dece predškolskog uzrasta I da je za pravosudni sistem još uvek veliki kamen spoticanja, zbog nedostatka validnih dokaza, često nedostatka svedoka.

I u ovom domenu današnji Okrugli sto I potpisani međuopštinski Memorandum imaju Veliki značaj, jer će doprineti povećanju kompetencija pedijatara I medicinskog osoblja u oblasti reakcije na psihičko nasilje I njegovog evidentiranja.

SOS telefon za žene Vranje, jedini specijalizovani servis za žene u Pčinjskom okrugu, za prvih 6 meseci ove godine evidentirao je blizu 100 poziva. Za podršku I pomoć obratilo se 68 žena koje su prijavile 36 deteta mlađih od 18 godina, u porodicno-partenrskim zajednicama koje su indirektno izložena I psihičkom nasilju.

SOS telefon za žene Vranje radi neprekidno od formiranja – 2002.godine. U svom radu tim SOS konsultantkinja je kontaktiralo više od 10.000 žena I devojaka sa iskustvom porodično-partnerskog nasilja u svojim i životima svoje dece. SOS servis je primio blizu 24.000 SOS poziva ili kontakta onih kojima je potrebna pomoć, organizovale smo blizu 50.000 SOS usluga (psiho-socijalna, pravna, timska podrška, zastupanje žena u njihovo ime  u institucijama, pisanje dopisa, smeštaj u Sigurnu kuću I dr.

TIŠINA U PSIHIČKOM NASILJU, JEDNOM MORA DA PUKNE!

Za pomoć i podršku pozovi SOS Telefon Vranje 0800 001 017, radnim danima od 10:00 do 16:00h.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar