NSZ: (Ne)KASNI konkurs za zapošljavanje invalida

Eko Taxi Vranje

Javni konkurs za zapošljavanje osoba sa invaliditetom Nacionalne službe za zapošljavanje kasni u 2023. godini iz za sada nepoznatih razloga, budući da je uvek raspisan do 31. januara svake godine.

Iz centrale NSZ u Beogradu odgovorili su da će konkurs ne samo za invalide, već i za ostale forme aktivne politike zapošljavanja biti raspisani tokom februara.Prema ustaljenoj tradicionalnoj praksi, NSZ na nivou Srbije javni konkurs «za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom koji se zapošljavaju pod posebnim uslovima» raspisuje u vremenu između 15. i 31. januara.

Ove godine taj konkurs NSZ još uvek nije raspisan, u zakašnjenju je već nedelju dana, a prošle 2022. raspisan je 31. januara.

InfoVranjske.rs su trećeg februara ove godine mejlom uputile pitanje centrali NSZ u Beogradu koje glasi «kada će biti raspisan javni konkurs za zapošljavanje osoba sa invaliditetom», čiji odgovor objavljujemo sa izvesnim skraćenjem.

NSZ ulaže napor da na najbolji mogući način izađe u susret potrebama nezaposlenih lica, a posebno zapošljavanju kategorija koje se suočavaju sa brojnim ograničenjima, imajući u vidu da su osobe sa invaliditetom jedna od posebno osetljivih kategorija na evidenciji NSZ.

Raspisivanje javnih konkursa za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja očekuje se u što kraćem roku, tokom februara 2023. godine, piše u odgovoru centrale NSZ, odnosno, Službe za odnose s javnošću.

Pomenuti konkurs ima izuzetan značaj za zbrinjavanje osoba sa invaliditetom, posebno u Vranju gde postoji nekoliko udruženja, paraplegičara, distrofičara, lica sa cerebralnom paralizom, jer zahvaljujući javnom konkursu lica sa invaliditetom ostvaruju potrebne godine radnog staža, najmanje pet, radi sticanja prava na invalidsku penziju.

Portal je u pokušaju da sazna datum raspisivanja konkrsa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom kontaktirao zaposlenog radnika u NSZ, Filijala Vranje, koji je obavestio da će konkurs biti raspisan OVIH DANA, odnosno, u februaru ove godine.

Podsećamo, država Srbija refundira troškove zapošljavanja lica sa invaliditetom u toku jedne godine u visini od 75 odsto ukupnih troškova, mesečne neto zarade, poreza i svih vrsta doprinosa.

S. Kostić  • Ostavi komentar