NS Trgovište: OTKAZANA Javna rasprava o zaštiti predela „DOLINA PČINJE“

Eko Taxi Vranje

Opštinski odbor Narodne stranke Trgovište, objavio je saopštenje za medije. Saopštenje prenosimo u celosti i bez dodatnih izmena.

Bez ikakvog obaveštenja otkazana Javna rasprava o predlogu Uredbe o zaštiti Predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje”Javna rasprava koja je bila zakazana za utorak 11.01.2021. godine sa početkom u 13 sati  u Trgovištu otkazana je bez ikakvog obaveštenja javnosti.

Mi iz Narodne Stranke u Trgovistu smo juče došli na zakazanu raspravu kako bi  imali uvid „u studiju zaštite predela izuzetnih odlika doline Pčinje“.

Na samom ulazu smo zatekli direktora Doma kulture koji nas je obavestio da on nema saznanja da se bilo kakva rasprava održava u maloj sali, da ga niko nije obavesti, a čak i podneo zahtev za korišćenje male sale Doma Kulture u Trgovištu.

Međutim istini za volju mi iz Narodne Stranke zajedno sa još 5 naših prijatelja koje je zanimala javna rasprava, smo ušli u Dom Kulture i sačekali 15 minuta u praznoj maloj sali, nadajući se da će neko da se udostoji i dođe da obavesti nas prisutne šta se dešava i zbog čega se najavljena rasprava ne održava.

Smatramo da je javna rasprava o zaštiti Predela izuzetnih odlika Doline Pčinje od interesa svih građana opštine Trgovište, s obzirom da  nam je reka Pčinja sa njenim protokama, kao i sav biljani i životinjski svet sa endemskim vrstama ugrožena izgradnjom MINI HIDROELEKTRANA, divljim deponijama i nedostatakom ribolovačkog udruženja koje ne postoji a samim tim imamo nelegalan ribolov na razne načine.

Tražićemo i zahtevaćemo reviziju studije, kao ponovno ispitivanje i istraživanje gornjeg toka Pčinje kao i svih pritoka.

Postoje toliko zaštićenih endemskih vrsta biljnog i životinjskog sveta, poput rečnog raka, krkuše, brkice pa i veliki broj biljaka, medju kojima se nalazi Dvoštitasti šaš koja se nalazi u crvenoj knjizi.

Podnevlje od kulturnog i istorijskog značaja u opštini Trgovište koje bi trebalo da bude pod zaštitom, jeste Kozji Dol gde se nalazi manastir Preobrazenje Gospodnje kao metoh manastira Prohora Pčinjskog, a gde je planirana izgradnja MHE na reci Kozidolki.

Zahtevamo da se obavesti javnost zbog čega nije održana javna rasprava, iz kojih razloga kao i ako je odložena da se obavestit za koji datum. Jer ovo nije političko pitanje već svih nas koji živimo u Trgovištu i okolini, pitanje budućnosti i pitanje koje ne sme da bude prećutano ili javlna rasprava održana “tajno” ili pro forme.  • Ostavi komentar