Onkološki pacijenti: Deca i mladi mogu se lečiti samo u Nišu

Eko Taxi Vranje

Prošle nedelje u Vranju obeležen je Međunarodni dan dece obolele od raka, iako su gradske vlasti podržale ovu akciju, u Vranju danas ne postoji posebno odeljenje onkologije za decu.

Ovaj međunarodni datum za podsećanje na decu obolelu od kancera često je zapostavljen zbog poklapanja sa Danom državnosti i istorijski bitnog trenutak podizanja Prvog srpskog ustanka.U decembru 2009. godine u ,,Zdravstvenom centru” u Vranju formirana je dnevna bolnica za hemioterapiju na kojem pacijenti dolaze na specijalistički i konzilijumski pregled, kao i primanje terapije na osnovu utvrđenog zdravstvenog stanja.

Doktorka Anđelka Stošić sa onkologije Zdravstvenog centra Vranje za naš portal ističe da se broj onkoloških pacijenata na dnevnom novou kreće od 15 do 20 pacijenata

Na našem odeljenju terapiju primaju odrasli, ponekad adolescenti za eventualnu terapiju ako postoji promena krvne slike na već primljenu terapiju koju su dobili u drugim centrima van Vranja, rekla je doktorka Anđelka Stošić.

U Zdravstvenom centru u Vranju još uvek ne postoji posebna jedinica odeljenja onkologije za decu, iako je ovaj centar zadužen za čitav Pčinjski i Kosovsko pomoravski okrug, odnosno  za oko 300.000 ljudi. 

Najbliži zdravstveni centar za onkološke pacijente uzrasta ispod 18 godina nalazi se u Nišu.

M. Stanković    1. Maja 21/02/2022
    2. Vera 21/02/2022

    Ostavi komentar