Aktivizam i mladi

NEXUS – Vranje: 12 devojčica pokrenulo promeneU maloj sali Pozorišta „Bora Stanković“, Udruženje građana „Nexus – Vranje“ organizovalo je „„Festival Edukativno dokumentarnih radova u oblasti rodne ravnopravnosti“ u okviru projekta „ONA MOŽE“.

Projekat „ONA MOŽE“ finansiran je od strane kompanije “dm-drogerie markt d.o.o.”, BEOGRAD,  u okviru konkursa „ZAJEDNO za bolje sutra“.Mnogobrojna publika imala je priliku da pogleda tri projekcije edukativno – dokumentarnih filmova čije su autorke 12 devojčica, od 12 do 14 godina, iz osnovnih škola u Vranju i Vranjskoj Banji.

Filmovi su realizovani uz mentorsku pomoć Stefana Ćirica i produkcije Perun iz Pirota.Film : Ona može i tačka 

Devojčice u filmu ukazuju na značaj podrške društva za ravnopravnost devojčica i dečaka izlistavajući aktuelne izazove sa kojima se i danas susreću zbog tradicionalno ukorenjenih predrasuda. 

Film:  Ona ima mogućnost izbora 

Insert iz filma „Film:  Ona ima mogućnost izbora“

Promoviše pozitivne primere devojčica iz lokalne zajednice koje razvijaju svoja interesovanja i talente uz podršku porodice i drugih podsticajnih činilaca iz lokalne zajednice i šire. Akterke filma kroz aktivizam u zajednici doprinose unapređenju rodne ravnopravnosti u Vranju. 

Film One pokreću promene 

Film opisuje proces rešavanja problema vezanih za menstrualno siromaštvo koji su inicirale i realizovale devojčice. Zahvaljujući prevashodno naporima ovih 12 devojčica, Vranje će postati prvi grad u Srbiji u kome će u sedam osnovnih škola u Vranju i Vranjskoj Banji postavljeni uloškomati, a obezbeđeni su i higijenski ulošci za devojčice. Naime, na inicijativu devojčica NEXUS je aplicirao i dobio podršku od IWC Belgrade (International Women’s Club Belgrade) za projekat koji za cilj ima podizanje svesti o menstrualnoj zdravstvenoj zaštiti i smanjenje menstrualnog siromaštva. One su, definitivno, POKRENULE PROMENE!

Pored filmova, deo projekta „Ona MOŽE“ bile u javne tribine u kojima su učestvovali 120 učenika osnovnih škola sa teritorije Vranja i Vranjske Banje

Nakon održane projekcije filmova u pozorištu predstavljene su i preporuke koje su definisale od strane samih učesnice u projetku.

Suzana Pantović, koorinatorka projekta izjavila je da su devojčice u okviru tribina napravile set preporuka, o tome šta bi gradska vlast i svaki pojedinac mogli da učenice kako bi doprineli unapređenju položaja devojčica i žena u Vranju.

FOTO: Suzana Pantović

PREPORUKE – Šta lokalna zajednice i pojednicu mogu da učine

 • Edukacija dece od najranijih dana (od vrtića) o pravima koja imaju, ali i o tome kako da koriste ta prava i kako da izraze svoje mišljenje.
 • Organizovanje „otvorenih časova“ ili „časova za učenike“ koji bi bili posvećeni učeničkim pitanjima i mišljenjima.
 • Postavljanje kutije za predloge i pitanja učenika u školama.
 • Kroz obrazovanje deci pružiti znanja i veštine koje će ih osposobiti za participaciju.
 • Pozivanje dece i mladih na okrugle stolove, sastanke, razgovori sa njima, ili bar pitanje za mišljenje putem upitnika i anketa.
 • Kreiranje sajta ili Fejsbuk grupe za dečja pitanja, mišljenja i predloge na nivou škole/grada.
 • Uvođenje obaveze da određeni broj razrednih časova mora da bude posvećen ovoj temi.
 • Uvođenje pravila o javnosti rada Parlamenta (da predstavnici odeljenja treba da na razrednom času predstave svom odeljenju ono što je rađeno na sastancima Parlamenta).
 • Akcije učeničkog parlamenta o rodnoj ravopravnosti.
 • Izrada dokumentarnih filmova i javno prikazivanje na gradskom Festivalu.
 • Promocija ženskog sporta.
 • Veća bezbednost dece/devojčica.
 • Senzitizacija medija za temu rodne ravnopravnosti.

Preporuke su dostavljenje predstavnici lokalne administarcije, Milici Krstić, koja je pred okupljenima rekla da će one biti uzete u razmatranje od strane Grada Vranja.

Podsećamo, u aktivnostima ovog projekta učestvovale su učenice iz OŠ ,,Predrag Devedžić“ Vranjska Banja , OŠ „Radoje Domanović“ , OŠ ,,Svetozar Marković“ Vranje, OS „Vuk Stefanović Karadzic“ Vranje, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Vranje.

O Udruženju Građana „NEXUS – Vranje“

NVO NEXUS je osnovan 2005. godine u Vranju.

Reč „NEXUS“ potiče iz latisnkog jezika i znači „veza“. I zaista, NVO NEXUS želi da bude veza između pojedinaca i lokalne zajednice, socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih institucija, kao i nacionalnih autoriteta.

NVO NEXUS je osnovana uz podršku Lekara bez granica Belgije (MSF – B) što je jedinstveni slučaj u svetu u njihovom radu a kao garanciju kontinuiteta njihovog četrnaestogodišnjeg prisustva i angažovanja u regionu.

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Milorad 31/05/2024

  Ostavi komentar