NEXUS organizuje „Festival Edukativno dokumentarnih radova u oblasti rodne ravnopravnosti“Udruženja Građana „NEXUS“ Vranje objavilo je saopštenje za javnost povodom „Festivala Edukativno dokumentarnih radova u oblasti rodne ravnopravnosti“ koji će biti održana u četvrtak od 12 časova u Pozorištu „Bora Stanković“ Vranje.

Saopštenje prenosimo u celost i bez dodatnih izmena.Organizator Festivala je UG “NEXUS-Vranje” u okviru projekta “ONA MOŽE.” koji finansira kompanija “dm-drogerie markt d.o.o.”, BEOGRAD,  u okviru konkursa {ZAJEDNO} za bolje sutra.

Događaj će se sastojati iz dva dela i to: • Projekcija edukativno – dokumentarnih filmova  i
 • Javna diskusija sa donosiocima odluka

Projekcija edukativno – dokumentarnih filmova : premijerno će biti prikazana 3 filma čije su autorke 12 devojčica, od 12 do 14 godina, iz osnovnih škola u Vranju i Vranjskoj Banji:   Film : Ona može i tačka Devojčice u filmu ukazuju na značaj podrške društva za ravnopravnost devojčica i dečaka izlistavajući aktuelne izazove sa kojima se i danas susreću zbog tradicionalno ukorenjenih predrasuda. Film:  Ona ima mogućnost izbora Promoviše pozitivne primere devojčica iz lokalne zajednice koje razvijaju svoja interesovanja i talente uz podršku porodice i drugih podsticajnih činilaca iz lokalne zajednice i šire. Akterke filma kroz aktivizam u zajednici doprinose unapređenju rodne ravnopravnosti u Vranju. Film One pokreću promene Film opisuje proces rešavanja problema vezanih za menstrualno siromaštvo koji su inicirale i realizovale devojčice. Zahvaljujući prevashodno naporima ovih 12 devojčica, Vranje će postati prvi grad u Srbiji u kome će u sedam osnovnih škola u Vranju i Vranjskoj Banji postavljeni uloškomati, a obezbeđeni su i higijenski ulošci za devojčice. Naime, na inicijativu devojčica NEXUS je aplicirao i dobio podršku od IWC Belgrade (International Women’s Club Belgrade) za projekat koji za cilj ima podizanje svesti o menstrualnoj zdravstvenoj zaštiti i smanjenje menstrualnog siromaštva. One su, definitivno, POKRENULE PROMENE!  

Javna diskusija sa donosiocima odluka – Devojčice će uz pomoć NEXUS-a izneti set preporuka definisanih od strane dece na javnim tribinama u školamasa namerom da iste od strane donosioca odluka budu uzete u razmatranje prilikom donošenja lokalnih politika i/ili planiranja aktivnosti sa decom i za decu. Takođe, zagovaraće se za kontinuiranu podršku Grada Festivalu.  

Na Festivalu očekujemo prisustvo donosioca odluka i šire zajednice: Saveta za rodnu ravnopravnost grada, Mreže za borbu protiv vršnjačkog nasilja, Zaštitnika prava građana, KZM, direktora škola, učenika i roditelja, OCD.

            PRILOG:      Preporuke dece sa realizovanih javnih diskusija u školama    

Tokom aprila u 4 škole organizovane su javne diskusije za prevenciju rodno zasnovanog nasilja za 120 učenika. Ova aktivnost, planirana projektom inkorporirana je i u Akcioni plan Mreže za preventivno delovanje na vršnjačko nasilje Grada Vranja.

Tribine su održane:

 • 17. aprila u OŠ Svetozar Marković, Vranje
 • 19. aprila u OŠ Jovan Jovanović Zmaj Vranje
 • 22. aprila u OŠ Predrag Devedžić, Vranjaska Banja
 • 25. aprila u OŠ Radoje Domanović, Vranje

Osim približavanja teme rodne ravnopravnosti učenicima i učenicama, deca su imala priliku da aktivno participiraju u procesu definisanja preporuka za lokalne donosioce odluka a u cilju stvaranja podsticajnog okruženja za ravnopravni tretman devojčica u društvu.

Savetu za rodnu ravnopravnost biće upućene sledeće preporuke koje su definisala deca:

 • Edukacija dece od najranijih dana (od vrtića) o pravima koja imaju, ali i o tome kako da koriste ta               prava i kako da izraze svoje mišljenje.
 • Organizovanje „otvorenih časova“ ili „časova za učenike“ koji bi bili posvećeni učeničkim pitanjima i mišljenjima.
 • Postavljanje kutije za predloge i pitanja učenika u školama.
 • Kroz obrazovanje deci pružiti znanja i veštine koje će ih osposobiti za participaciju.
 • Pozivanje dece i mladih na okrugle stolove, sastanke, razgovori sa njima, ili bar pitanje za mišljenje putem upitnika i anketa.
 • Kreiranje sajta ili Fejsbuk grupe za dečja pitanja, mišljenja i predloge na nivou škole/grada.
 • Uvođenje obaveze da određeni broj razrednih časova mora da bude posvećen ovoj temi.
 • Uvođenje pravila o javnosti rada Parlamenta (da predstavnici odeljenja treba da na razrednom času predstave svom odeljenju ono što je rađeno na sastancima Parlamenta).
 • Akcije učeničkog parlamenta o rodnoj ravopravnosti.
 • Izrada dokumentarnih filmova i javno prikazivanje na gradskom Festivalu.
 • Promocija ženskog sporta.
 • Veća bezbednost dece/devojčica.
 • Senzitizacija medija za temu rodne ravnopravnosti.

Saopštenje je potpisala predsednica Upravnog odbora UG „Nexus- Vranje“, Vesna Cvetković

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. ADA 29/05/2024
  2. Mali bogovi 30/05/2024

  Ostavi komentar