Aktivizam i mladi

Naučni centar Rista Stajić: Urbanizam ćuti – MILENKOVIĆ samo NAJAVLJUJERadovi na izgradnji centra „Ćoška – Rista Stajić“ koji je pompezno najavljen od strane gradonačelnika Milenkovića pre malo manje od godinu dana još uvek nisu počeli.

Nekadašnje izletište Ćoška i dalje se raspada, a trenutak početka gradnje novog kompleksa za mlade i dalje nije poznat javnosti.Prostor Ćoške zavejan je snegom pa deluje čistije nego što jeste. Smeće, građevinski otpad i razbacane cigle ruže uspomenu na nekadašnji sjaj omiljenog izletišta vranjanaca. 

Vlada Republike Srbije donela je odluku o osnivanju obrazovno-naučnog centra ,,Ćoška – Rista Stajić“ u Vranju. Izgradnja ovog centra najavljivana je od strane grada još početkom 2021. godine, a u medijima su građani mogli da pročitaju da se čeka izrada tehničke dokumentacije i da će projekat biti započet krajem 2021 godine. FOTO: InfoVranjske.rs

Kasnije u toku 2021. godine pojavila se informacija da će projekat krenuti sa realizacijom na proleće 2022. godine

Ipak što bi se reklo ,,sneg je iznenadio putare“ radovi još uvek nisu započeti.

Portal InfoVranjske.rs obratio se nadležnima, Javnom preduzeću Urbanizam i izgradnja grada Vranja, prostim pitanjem kada će radovi biti započeti i kada bi objekat trebalo da bude otvoren. Odgovore nismo dobili, ali to se i dalo očekivati od jednog Javnog preduzeća čije odgovorno lice to zakonski više nije.

FOTO: Grad Vranje

Izgradnjom pomenutog objekta predviđen je objekat koji bi se prostirao na 8.000 kvadratnih metara sa učionicama, kabinetima, laboratorijama ali i sadržajima smeštaja do 150 ležaja, restoranom, spa centrom i kafićem.Zgrada je najavljena kao energetski efikasna, sa zelenim krovom. 

Građani Vranje o ovoj projektnoj ideji imaju oprečna mišljena.

Ja mislim da je projekat mnogo dobar, i da će da bude za sve. Da se i mi stari malo vratimo u mlados i osetimo lepo u Ćošku, gde smo proveli najlepše dane. Za mladi eto treba i kafić da ima, a i za školu sve što treba, smatra jedan od sagovrnika portala.

FOTO: Grad Vranje

Ipak mladi kojima je ciljano namenjen ovaj projekat ne gaje mnogo nade.

Sumnjam da će biti kao na slici, pola da bude pa je dobro. Mada kako se sve kod nas gradi godinama, ovakav kompleks će biti gotov za deset godina. Ja tada neću biti mlada, rekla je jedna od čitateljki našeg portala.

Rista Stajić

Centar je dobio ime po Risti Stajiću, velikom dobrotvoru koji je novčano pomagao pitomce Amerikanskog vaspitnog doma za srpsku ratnu siročad u Vranju. Pre 1930. godine on je jedinoj osnovnoj školu i Vranju poklonio hektar zemljišta u izletištu Ćoška za odmor i rekreaciju učenika, pa će ovo, budući zidano na njegovom legatu, nositi i njegovo ime.   

M. Stanković

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Pera 22/01/2022
  2. Miki 22/01/2022
  3. Cosak 22/01/2022
  4. ОПА! 22/01/2022
  5. STING 22/01/2022
  6. Slavko 22/01/2022
  7. Zuca Trgoviste 22/01/2022
  8. Lustracija 23/01/2022
  9. Milica 23/01/2022

  Ostavi komentar