Nasilje u ŠKOLAMA: Kako pomoći ŽRTVAMA vršnjačkog nasilja?U toku prethodnih mesec dana, u Pčinjskom okrugu je prijavljeno četiri slučaja vršnjačkog nasilja. O ovom problemu, kao i načinima rešavanja, razgovarali smo sa Jasminom Stanojković, psihologom Ekonomsko-trgovinske škole u Vranju.

Pod nasiljem se podrazumeva svaki oblik verbalnog i neverbalnog ponašanja koje ugrožava zdravlje, dostojanstvo, razvoj i ličnost deteta. Postoje fizičko, digitalno, socijalno, psihičko i seksualno nasilje.Psiholog ističe da bez obzira na vrstu nasilja, profili žrtava i nasilnika su uglavnom slični. Nasilnici su veliki manipulatori, nisu skloni poštovanju, poseduju odsustvo svesti o tome da nisu u pravu, ne prihvataju odgovornost i često svojim objašnjenjem situacije proizvedu utisak da su oni žrtve.

Žrtve nasilja su uplašene, postiđene, zbunjene, nesigurne, ponekad depresivne i anksiozne.Žrtve nasilja imaju pravo na različite vidove zaštite. Pružanje podrške je najneophodniji čin koji žrtvi pruža osećaj društvene pripadnosti i kojim ona shvata da nije sama u svemu tome.

Ekonomska škola u Vranju

U Ekonomsko-trgovinskoj školi, od početka tekuće školske godine, prijavljen je jedan slučaj nasilja. Iz škole kažu da je na osnovu dosadašnjih podataka, ovo jedna od najbezbednijih škola u Vranju, a u borbi protiv nasilja, preduzimaju su određeni koraci.

U okviru pomoći žrtvi nasilja, prvi i osnovni korak je zaustavljanje nasilja. Nakon toga, sledi prijava odeljenskom starešini i stručnoj službi škole. Prijava nasilja je neretko i spas same žrtve. Ona je put ka pomoći u smislu neposredne psihološke, pravne i emocionalne podrške. Sledi obaveštavanje roditelja i prikupljanje podataka o događaju, navode iz stručne službe škole.

Svaka škola ima Tim za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, čiji je zadatak da proceni nivo nasilja.

Poljoprivredna škola u Vranju

Intervencije su različite po nivoima. Na prvom nivou interveniše odeljenski starešina, na drugom odeljenski starešina u saradnji sa stručnom službom. Na trećem nivou, uključuju se i institucije iz spoljne mreže, a to su Centar za socijalni rad, policija i tužilaštvo. Nasilje trećeg nivoa se odmah prijavljuje Školskoj upravi u Leskovcu., kaže psiholog škole.

Važno je prepoznati vršnjačko nasilje jer ono nije samo fizičko zlostavljanje, već i ignorisanje, obezvređivanje, omalovažavanje, ismevanje i kritikovanje.

Veljko Ilić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. škole za manekenke 08/12/2022
    2. Atlija Milorad 09/12/2022
    3. Saki kawasaki 09/12/2022
    4. Crni Anđelko 10/12/2022

    Ostavi komentar