Naš svet naša pravila: Ulična akcija u Bujanovcu „Tvojih 15 minuta“UG „Naš svet naša pravila“ objavilo je saopštenje za javnost povodom ulične akcije „Tvojih 15 minuta“. Saopštenje za javnost prenosimo u celosti i bez dodatnih izmena.

U susret lokalnim izborima 2. juna Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) pokrenula je zajedno sa udruženjem mladih “Naš svet, naša pravila” nacionalnu kampanju za motivisanje glasača da izađu na izbore pod nazivom „Tvojih 15 minuta“. Naši volonteri će u nedelju, u periodu 11 do 14 časova, razgovarati sa građanima o njihovim motivima za izlazak na izbore i to na Trgu Karađorđa Petrovića kod Doma kulture.“Prema istraživanjima, glasaču je potrebno samo 15 minuta da ode do biračkog mesta da  iskoristi svoje pravo. Vaših 15 minuta, naših 4 godine. Neki kažu da je to obaveza birača. To  nije njihova obaveza, to je njihovo pravo i apelujemo na glasače da to pravo iskoriste”, rekao  je koordinator kampanje, Uroš Tasković.

Kampanja je započela akcijom u Nišu i trajaće do raspisivanja lokalnih izbora koji će se 2. juna održati u 88 gradova i opština. Volonteri NKDa i partnerskih udruženja će razgovarati sa građanima osam gradova gde će se održati lokalni izbori i to: Valjeva, Užica, Subotice, Bujanovca,  Aleksinca, Novog Sada, Svrljiga i Niša.“Mi se često bavimo lokalnim problemima i pokrećemo lokalne inicijative kako bismo zajedno  sa građanima te probleme rešavali, i lokalni izbori su dobra prilika da glasači ocene rad lokalnih vlasti. Politički aktivisti opozicije i pozicije bi nakon identifikacije gorućih problema  građana trebalo da izgrađuju poverenje kod birača da su upravo oni ti koji mogu te probleme  da reše. U svakom izbornom ciklusu, svaki glasač ima priliku da pokaže snagu svog  pojedinačnog glasa i da odluči kome želi da da glas”, dodaje Tasković.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) je udruženje građana koje se zalaže za promenu aktuelnog izbornog sistema kao i da svi građani imaju jednake uslove za život bez obzira da li  žive u Beogradu ili nekom manjem mestu u Srbiji.

Udruženje mladih  „Naš svet, naša pravila“ osnovala je 2018. godine grupa vranjskih srednjoškolaca sa ciljem edukacije, unapređenja položaja i rešavanja problema mladih u Vranju. Videvši nedostatak mogućnosti za mlade u Pčinjskom okrugu, pasivnost i apatiju, kao i nezainteresovanost lokalne samouprave za rešavanje ovih problema, kao mladi odlučili smo da sami počnemo da rešavamo ove probleme. Organizacija se rukovodi principom „Mladi za mlade“ i na taj način direktno sa mladima postajemo pokretači promena i promovišemo aktivističku kulturu pri rešavanju problema u zajednici, a podstičemo i veće učešće mladih u donošenje lokalnih odluka.

Danas težimo da postanemo platforma za zagovaranje promena i razvoja na terenu omladinske i ekološke politike na jugu Srbije i izgraditi pozitivne mehanizme za aktivno uključivanje mladih u lokalne procese koji ih se tiču, kao i bavljenje povezivanjem mladih Srba i Albanaca na jugu Srbije, posebno u opštinama Bujanovac i Preševo, u cilju očuvanja mira i prevazilaženja međusobnih stereotipa i predrasuda.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar