Prosečan Srbin pojede malo više od 50 kilograma hleba na godišnjem nivou, a godišnja potrošnja peciva po stanovniku je u proseku deset kilograma, pišu dnevne novine Politika.
Potrošnja se razlikuje po regionima i primećeno je da u razvijenim sredinama ljudi jedu manje hleba, dok u manje razvijenim pojedu više. U mestima gde se hleb konzumira manje, stanovništvo jede više peciva od proseka.
Na teritoriji Beograda se prosečno pojede oko 60 i po kilograma hleba godišnje, a u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 62,8 kilograma. Najveća razlika u konzumaciji hleba vidi se između Vojvodine sa 51 kilogramom, i juga i istoka sa 68,7 kilograma.
Iz Unije pekara Srbije kažu da su rezultat pada potrošnje hleba i trendovi u ishrani. Pored toga, sada je povećana količina prodatog hleba zbog cena.
Na varljivu količinu pojedenog hleba kod stranih državljana utiče i kultura, pa Nemci jedu po 57 kilograma godišnje, Amerikanci 17, a Indijci 1,75 „kila“ hleba i proizvoda od testa.
V. ILIĆ
Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.
Dzabo (lebari ) 😀
Pa kad jedemo drobeno samo, ništa čudno.. Uz šopsku ode pola leba dok se omacka.