Aktivizam i mladi

Milica Antić: FRANCUSKA mi je oduvek bila NAJBLIŽA srcuMilica Antić rođena je u Vranju, gde je završila osnovnu i srednju školu Gimnazija Bora Stanković. Nakon Gimnazije, 2013. godine je upisala osnovne studije prava u Strazburu gde je završila i post-diplomske studije (Master I) na odseku međunarodno i evropsko pravo.

Kako si odlučila da studiraš van Srbije, i zašto baš u Francuskoj?M. Antić: Definitivnu odluku da studiram van Srbije sam donela poprilično kasno, na početku IV godine Gimnazije, ali ideja je postojala od mnogo ranije. Neizmernu podršku su mi dali moja porodica i dragi profesori iz Gimnazije.

Od svih evropskih zemalja, Francuska mi je oduvek nekako bila najbliža srcu, najviše iz kultoroloških razloga pod koje naravno svrstavam francuski jezik. Strazbur je na listu izbora grada došao sasvim slučajno, skoro kao zaokruživanje loto brojeva, jer je bilo obavezno da izaberem tri grada u Francuskoj. Iskreno, o Strazburu nisam znala ništa do trenutka kada sam dobila odgovor od Univerziteta da sam primljena. Kada danas, nakon osam godina života u Francuskoj, sagledam sled događaja u tom periodu, shvatam da koliko god je tada sve delovalo nemoguće (s obzirom na to da nisam imala traženi nivo francuskog jezika) ili haotično, sve se desilo baš onako kako je trebalo.InfoVranjske.rs:Koje su prednosti francuskog modela visokog obrazovanja ?

M. Antić: Metodologija i fokus na praksi. Vrlo su strogi po pitanju metodologije koji jednako vrednuje sadržaj i strukturu. U početku mi je to bilo malo čudno jer je kod nas (odgovor ograničavam na metologiju osnovnih i srednjih skola) uvek bio bitniji sadržaj od forme, barem što se tiče društvenih nauka. Francuzi vole da to sve ,,lepo upakuju’’ i danas vidim da je to od prevelike važnosti, posebno u pravnom domenu. Fokus na praksi (više nego na čistu ili ,,suvoparnu’’ teoriju) je isto velika prednost, posebno za mlade studente prava. Sećam se da su mi prvi ispiti bili rešavanje slučajeva, što mi je dalo tačan uvid u profesiju i rezultiralo da učim efikasnije i sa mnogo zadovoljstva. Bitno je razumeti da fokus na praksi ne zanemaruje teoriju, koja je podjednako bitna i ocenjivana kroz veoma zanimljive ispite (pisanje disertacije ili komentara presude).

Milica Antić

InfoVranjske.rs: Kako izgleda jedan radni dan advokata u Parizu ?

M. Antić: Meni je svaki dan na poslu izazovan. Klijenti kancelarije u kojoj radim ,,Weil Gotshal & Manges’’ su globalno poznate firme čiji su zahtevi i predmeti jako kompleksni i investicije bitne, tako da radimo bez prestanka, ponekad i danonoćno. Tako da su dani veoma dinamični, ali i podjednako zanimljivi i poučni. Predmeti su raznovrsni, i uključuju rad na francuskom i engleskom. Često mi se desi da u jednom radnom satu razmišljam na tri drugačija jezika. Tim sa kojim radim je jako iskusan i presrećna sam da imam mogućnost da sarađujem sa eminentim advokatima i pre svega divnim ljudima. Pored predmeta koje radim za kancelariju, vodim i par predmeta ličnih klijenata gde je dinamika drugačija jer tu imam potpunu autonomiju.

InfoVranjske.rs: Da li je istina da nas Francuzi vole ?

M. Antić: Da. Parižani da. Francuzi su jako radoznali, zanimaju ih sve kulture pa naravno i naša. Zanimljivo je ali ne i iznenađujuće – budući da su pravi zaljubljenici u hranu i hedonizam, da ih često zanima kakva je naša kuhinja.  Desi se da ponekad imaju par predrasuda o nama, posebno se tiče našeg temperamenta, koje mahom proizilaze od iskrivljene slike koje globalni mediji daju o našim (nekadašnjim) odnosima sa komšijama, ali su spremni da saslušaju našu priču i da često promene stav. Francuzi koji su posetili Srbiju mi često kažu da smo vrlo gostoprimljiv, veseo i dobar narod, i uvek se rado vraćaju.

Što se tiče mojih bliskih prijatelja Francuza kažu mi da jako poštuju našu spontanu stranu kao i našu hrabrost da direktno i bez uvijanja iskažemo naš stav i emociju.

InfoVranjske.rs: Pariz. Magičan grad ili samo još jedan višemilionski grad ?

M. Antić: Magičan grad, naravno. Savršena stvar sto se tiče Pariza je da za svakog ima mesta, više u prenesenom nego u bukvalnom smislu (ko je bio ili tražio stan u Parizu razumeće). Pariz je za hedoniste i svi oni koji inicijalno nisu skloni takvom načinu života, brzo ga usvoje. Njihov osećaj za lepo i za uživanje oslikan je na primer u njihovoj gastronomiji i kulinarskim specijalitetima, ali i u njihovim običnim životnim navikama i kroz francuski jezik. Magija Pariza sastoji se isto u njegovoj prelepoj arhitekturi koja impresionira čak i same Parižane i koja je jako očuvana od strane svih, što je za primer. Zanimljiva je isto pariska dihotomija između urbanih/artsy arondismana (koje između ostalog krase zanimljivi barovi, muzeji i prodavnice sa inovativnim konceptima koji se kasnije prenose sirom sveta) i elitnijeg dela Pariza gde su između ostalog najpoznatije pariske znamenitosti, koje oslikavaju francusku istoriju, nasleđe i bogatstvo.

InfoVranjske.rs: Koje kulturne institucije i događaje Pariza najčešće posećuješ ?

M. Antić: Muzeje i pozorišta. Imam tu sreću da živim u gradu koji nudi prebogat kulturni program. Najviše mi prijaju izložbe u muzeju mode ‘’Palais Galliera’’ i u muzeju moderne umetnosti ‘’Pompidou.’’

InfoVranjske.rs: Da li je Francuska danas zemlja slobode, bratstva i jednakosti?

M. Antić: Jeste, iako je pojam slobode trenutno doveden u pitanje zbog uvođenja zakona o obaveznoj vakcinaciji. Što se jednakosti tiče, zadovoljstvo mi je da javno izjavim da nijednom za osam godina života u Francuskoj nisam osetila elemente diskrimacije na bilo kom nivou.

InfoVranjske.rs: Kakav miris, odnosno koji zvuk te asocira na Vranje ?

M. Antić: Vranje će nekako uvek ostati mesto gde se (uvek rado) vraćam kući, grad sa najdražim uspomenama i ljudima. Slika koja me asocira na Vranje je zeleni pogled sa mog prozora ka okolnim brdima i Gimnazija. Miris – samsa (za koju je moja baka Lila bila majstor zanata), a što se zvuka tiče, trubači.

Master program u užem domenu evropskog kompanijskog pravu nastavlja u Parizu, na Univerzitetu ‘’Paris V Descartes” gde je u oktobru 2018. godine dobila nagradu za najboljeg studenta u klasi. Nakon toga položila je pravosudni ispit, i upisala se u parisku advokatsku akademiju  “Ecole des Avocats, EFB’’ koju je uspešno zavrsila u oktobru 2021. godine.

Tokom fakulteta i advokatske akademije radila je kao pripravnik u međunarodnim advokatskim kancelarijama sa svetskim renomeom, kao što su na primer ‘’Herbert Smith Freehills’’ i ‘’Reed Smith.’’ Od jula 2021. radi kao advokat u jednoj od firmi istih razmera ‘’Weil Gotshal & Manges’’ u odeljku koji se bavi pravom konkurencije.

M. Stanković

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Panteri 94 19/01/2022
    2. BreskviTZa 19/01/2022

    Ostavi komentar