Mlinova na jugu ni za lek: Ostala samo TRIOd nekadašnjih petnaestak mlinova na području Pčinjskog okruga danas rade samo tri, javljaju portalu InfoVranjske.rs mlinari iz okoline Vranja.

Na teritoriji Grada Vranja radi mlin u Neradovcu, a u opštini Bujanovac u Rakovcu i Levosoju.Svi oni rade sa znatno manjim kapacitetom u odnosu na ranija vremena, a poslednjih meseci sve teže nabavljaju pšenicu, naročito zbog rata u Ukrajini, objašnjava ovdašnji „Bivši“ mlinar.

Po njegovim rečima, „zatvoreni su i ne rade mlinovi u Aleksandrovcu, Ristovcu, Vranjskoj Banji i više manjih na području Pčinjskog okruga“.Njihovi kapaciteti su mnogo veći od mogućnosti nabavke pšenice, pa im se ne isplati da rade sa smanjenim kapacitetom, a i skočila je cena pšenice, do nedavno smo otkupljivali po cenama od 17 dinara za kilogram, sada ide ne samo po duploj, već mnogo višoj ceni,, ali se i po tim cenama teško nabavlja, jadikuju mlinari.

Uzroke zatvaranja mlinova na jugu Srbije sadašnji i nekadašnji mlinari, dakle, vide u nerentabilnosti u poslovanju i sve težem nabavku pšenice poslednjih meseci, ali i povećanim troškovima proizvodnje.

Struja je poskupela, a mi mlinari plaćamo po tzv. „industrijskoj“ tarifi, zatim, mlinovi zahtevaju i zapošljavanje radnika, noćne čuvare, što uvećava ukupne troškove i vodi u nerentabilnost“, kažu „brašnari“

Po njima, „mlinovi manjih kapaciteta još mogu i da prorade u nekim povoljnijim okolnostima, ali najveći nikako“.

Mlin u Vranjskoj Banji, primera radi, dnevno može da samelje do 70 tona žita, što je u novim okolnostima nemoguće obezbediti, pa nije ni čudo što je pet puta bio na prodaji, uz pad cene od skoro 50 miliona dinara do 22 miliona, pa su ga Leskovčani kupili tek 2018. godine, a stečaj firme ranijeg vlasnika je otvoren 2014. godine“, napominju mlinari.

Bivši mlinari na kraju poručuju „da će opet biti po onoj narodnoj „kilo brašna kilo hleba, za pekara voda“, jer će pšenicu otkupljivati država za robne rezerve i najveći mlinari Srbije favorizovani od strane države.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Rodja 19/08/2022
    2. Tane 20/08/2022

    Ostavi komentar