Aktivizam i mladi

Mladi u centru: Vranjanci pokazali da su spremni za OSNIVANJE OMLADINSKOG CENTRAUdruženje građana „Aktivisti iz komšiluka“ objavili su saopštenje za javnost povodom kraja projekata „Mladi u centru“ koji se realizavali sa Timom za razvoj i integracije kao osnivačem portala InfoVranjske.rs.

Mladi iz Vranja, okupljenih u 6 neformalnih grupa, tokom marta i aprila organizovali su 15 događaja sa preko 220 učesnika i time pokazali da samostalno mogu kreirati sadržaj za svoje vršnjake, da imaju kompetencije i veštine za realizaciju ideja od početka do kraja i da su spremni za osnivanje Omladinskog centra u ovom gradu.Naime, u okviru projekta „Mladi u Centru“ koji je u prethodnom periodu sprovelo udruženje „Aktivisti iz komšiluka“ kao i portala InfoVranjske.rs, odnosno Tim za razvoj i integracije kao osnivač medija, mladima od 15 do 30 godina bila je data mogućnost da okupe ekipu, pohađaju Trening za organizatore događaja i nakon toga organizuju događaj za mlade u Vranju prema svojoj ideji.

Pogledajte još i ovo: Podcast „InfoVranjske“ Omladinski centar – Gost – Luka TrajkovićNa osnovu ranijeg iskustva znali smo da imamo kreativne ljude u Vranju, ali kada su prijavili ideje za događaje tada smo se stvarno uverili da zaista imamo kvalitetne mlade osobe sa kojima može da se radi, ali i kojima treba dati priliku da svoja znanja praktično i primene. Osmislili su događaje, organizovali ih, okupili mlade da učestvuju i eto, potvrdili da mogu i da kreiraju sadržaj i da ima onih kojima su ti događaji interesantni“, ističe predsednik Aktivista iz komšiluka Uroš Ilić.

Prema njegovim rečima, još jedna potvrda da mladima u gradu fale sadržajnije aktivnosti jeste to što su direktno od njih „to i čuli“.

Svima se dopalo ovo što smo radili. Sami su nam rekli da im nedostaju takve stvari, ali da nemaju gde da se na ovaj način zabave i edukuju na neki neformalniji, a njima interesantniji način. Događaji su bili iz oblasti kulture, psihologije, muzike, umetnosti… Sve što smo našli kao rezultate istraživanja o potrebama mladih, mladi su i želeli da organizuju. Što opet pokazuje da je najbolje rešenje da se mladi pitaju kada se organizuju događaji koji su njima namenjeni“, dodaje Ilić.

Više o temi „OMLADINSKI CENTAR“ možete pročitati OVDE.

Pomenuto udruženje, koje inače vode mladi iz Vranja, zastupa njihove interese i potrebe kroz različite aktivnosti.

Iz tog razloga, posle sprovedenog projekta „Mladi u Centru“ i uvidom u mogućnosti i kapacitete omladinaca, svi zajedno, kažu, očekuju osnivanje Omladinskog centra, kako bi mladi dobili mogućnost za napredovanje i razvoj u svom gradu, a sam grad kvalitetne, obrazovane i kreativne ljude koji mogu da učine lokalnu zajednicu boljom.

Projekat „Mladi u centru“ finasirala je „Beogradska otvorena škola“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar