Aktivizam i mladi

Mladi organizuju paketiće za socijalno ugrožene mališaneMladi iz Vranja, Bujanovca, Preševa i Lebana organizuju akciju za mališane čiji roditelji ne mogu da im obezbede paketiće za predstojeće praznike.

Mladima koji organizuju ovu humanitarnu akciju potreba je pomoć svih ljudi dobro volje.

“Pomoći drugome, isto je kao i pomoći sebi. Kada izmamimo deci osmeh na lice, osećamo se ponosno jer smo zaslužni za taj osmeh. Svako bi dete trabalo da ima srećno deteninjstvo, a mala pomoć svih nas može učiniti nečije detinjstvo srećnijim, makar u vreme praznika. Mladi na jugu Srbije su svesni lošeg materijalnog stanja mnogih porodica i na ovaj način želimo da im pomognemo da obraduju svoje najmlađe članove. I male donacije su vrlo značajne, jer što ih je više, to ćemo veći broj dece usrećiti novogodišnjim paketićem”, kaže Bogdan Matić, gimnazijalac iz Bujanovca.

Ovu humanitarnu akciju mladi iz Vranja, Bujanovca, Preševa i Lebana organiziju uz pomoć centara za socijalni rad u svojim mestima.

FOTO: Građanske inicijative

Centar za socijalni rad daće podatke o broju dece iz socijlano ugroženih porodica, odnosno o broju potrebnih paketića, kao i uz podršku grada, odnosno opština i kancelarija za mlade u ovim mestima.

“Roditelji iz socijalno ugroženih porodica uglavnom se bore za golu egzistenciju i brinu da zadovolje najosnovnije potrebe svoje dece. Zbog toga često i ne mogu da vide značaj tako sitnih radosti, koje deca iz takvih porodica često i ne poznaju. Ovakva akcija svakako je bitna upravo zbog toga, da i ta deca dožive takvu radost, kao i njihovi vršnjaci, jer je jednako zaslužuju”, kaže Marija Jovanović Dodić iz Centra za socijalni rad u Vrenju.

Akcija je zamišljena tako da svi zainteresovani pojedinci, organizacije i firme, u skladu sa svojim mogućnostima, mogu da uplate novac na namenski račun 160-6000000072787-35, Banca Intesa, od koga će se za mališane iz Vranja, Bujanovca, Preševa i Lebana kupovati sadržaji za paketiće. Moguća je i donacija u igračkama, slatkišima ili sličnim sadržajima interesnantnim za decu (u tom slučaju je potrebno kontaktirati organizaciju Građanske inicijative mejlom ili telefonom – 069/3624041, milicab@gradjanske.org), a sve to će posle 20. decembra, do kada traje akcija sakupljanja sredstava, mladi iz ovih mesta pakovati i poklanjati deci,  po planu koji će biti dogovoren sa centrima za socijalni rad.