Mladi iz Bujanovca obišli svoje vršnjake iz Prihvatnog centra u Preševu

Eko Taxi Vranje

Učenici OŠ „Sezaj Suroi“ iz Bujanovca posetili su vršnjake u Prihvatnom centru za migrante u Preševu „Dragan Stanisavljević Gagi“.

Ideja za ovakvu akciju rodila se, kako kažu, kroz program u školi u okviru kog se, kroz dokumentarne filmove, upoznaju i sa ovom temom, a kada su shvatili da u svom komišiluku imaju prihvatni centar, poželeli su da mladima koji su daleko od svojih kuća poklone malo paženje i veliki paket slatkiša koji su brižno danima pripremali, rekli su organizatori.Erlin Asani iz Bujanovca kaće da ovo nije jedina inicijativa koju sa svojim drugima iz škole zajedno organizuju, već da su i ranije kroz školske radove hteli da ukažu na problemem kroz koje prolaze njihovi vršnjaci u Prihvatnom centru.

Svi smo mi ljudi i zasluđujemo isti život, bez obzira na godine, pol, rasu, naciju ili to što nam se trenutno dešava, a nije naša krivica. S obzirom na to da svako od nas u budućnosti može biti u njihovoj poziciji, poželeli smo da se makar na trenutak osete kao da su kod kuće, iako su daleko od nje. Sigurno im je teško, jer se svaki čovek teško prilagođava sredini u kojoj ne zna ni ljude, ni jezik. Mi na ovaj način želimo da im kažemo da su dobrodošli i da je i pred njima, kao i pred nama, svetla budućnost, rekao je Erlin Asani.

Jedan od njegovih vršnjaka iz Pakistana kaže da se u Srbiji oseća veoma dobro.

Nedostaje mi moja zemlja, moj rodni grad, nedostaju mi mama i tata, ali nažalost, u ovom trenutku je tako kako je i mi ne možemo da učinimo ništa, kaže Hasir Khan Iz Pakistana.

Učenici OŠ „Sezaj Suroi“ organizavali su ovu akciju uz pomoć Građanskih inicijativa i UG Indigo.

NIV  • Ostavi komentar