Mitić: Minimalac REDOVNO ispod iznosa NAJMANJE potrošačke korpe

Eko Taxi Vranje

Novica Mitić, regionalni poverenik Ujedinjenih sindikata Srbije za Pčinjski okrug, u razgovoru za portal InfoVranjske.rs upozorava „da povećanje minimalne zarade u Srbiji na iznos od 40.000 dinara neće rešiti teškoće i egzistencijalne probleme sirotinje u zemlji“.

Aktuelna vlast predviđa povećanje minimalne zarade na 40.000 dinara, odnosno, 340 evra, minimalna potrošačka korpa u funkciji preživljavanja je već sada, tri meseca pre povečanja minimalca, dostigla 50.000 dinara, ili 427 evra, a to znači da će siromašnim slojevima stanovništva Srbije nedostajati 10.000 dinara da bi preživeli, računa Mitić.Po njegovim rečima, Ujedinjeni sindikati Srbije traže od Vlade da minimalna zarada bude na nivou iznosa najmanje potrošačke korpe.

To bi mnogo značilo onima koji su ispod crte siromaštva, a njih je više od 400.000, za milion penzionera sa penzijom ispod 30.000 i dalje ostaje problem preživljavanja, a na jugu, u Vranju i Pčinjskom okrugu biće u problemu radnici u realnom sektoru, „Jumku“, „Simpu“, malim preduzećima, uslužnim i drugim privatnim radnjama, jer oni nikada neće primati ni taj minimalac od 40.000 dinara, poručuje Mitić.

Regionalni poverenik Ujedinjenih sindikata Srbije u „isti koš“ ugroženih kategorija ubraja i tzv. „osiromašenu srednju klasu“.

Tu spadaju zaposleni u jačim privrednim preduzećima koji će moći da isplaćuju minimalac, radnici u delu javnog sektora koji su takođe na ovom iznosu, deo prosvetnih radnika sa umanjenim radnim vremenom, svi su oni u problemu da prežive sa sadašnjim minimalcem od 35.000 dinara, ističe Mitić.

Novica Mitić na kraju upoređuje minimalnu zaradu u zemljama regiona u odnosu na Srbiju.

Da ne idemo daleko, u Crnoj Gori je minimalna zarada 500 evra, Hrvatskoj 800, a u Sloveniji 1.000 evra, jesu tamo neke stvari skuplje, ali srazmerno su u navedenim zemljama radnici na minimalcu u boljem položaju od zaposlenih u Srbiji koji primaju minimalnu zaradu, zaključuje regionalni poverenik Ujedinjenih sindikata Srbije za Pčinjski okrug.  • Ostavi komentar