Mišković na slobodi, Vranjanci odahnuliOslobađajuća presuda Apelacionog suda u Beogradu u postupku protiv Miroslava Miškovića, vlasnika Kompanije “Delta”, i njegovog sina Marka Miškovića, optuženih za utaju poreza, relaksirala je i Vranjance i Nišlije koji su kao funkcioneri u Preduzeću za puteve Vranje (PZP) i Preduzeću za puteve Niš još ranije bili na udaru pravosuđa “zbog zloupotrebe službenog položaja u pomaganju”.

To su Dejan Jevtić, bivši predsednik Skupštine akcionara Preduzeća za puteve Niš, bivši direktori ovog preduzeća Milutin Gašević i Zoran Mihailović, Srđan Filipović, bivši director PZP Vranje, i član Upravnog odbora PZP Vranje Rista Ristić.Sve je počelo 2003. godine kada je Milo Đurašković, vlasnik “Nibens group” iz Beograda, u postupku privatizacije PZP Niš postao vlasnik ovog preduzeća.

Dve godine kasnije, PZP Niš kupuje PZP Vranje, ali u “partnerskoj” varijanti zajedno sa vlasnikom “Delte” Miroslavom Miškovićem koji je u PZP Niš imao udeo u akcijama u iznosu od preko 40 odsto.Baš iz tih razloga u javnosti se spekulisalo “da je Mišković imao “komad” vlasništva i u PZP Vranje, što je tadašnji direktor PZP Vranje Srđan Filipović negirao, tvrdeći da sa Miškovićem nije imao nikakve kontakte.

Miroslav Mišković je uhapšen u decembru 2012. godine zbog ”utaje poreza i izvlačenja finansijskih sredstava iz putarskih preduzeća, što su mu navodno omogućili Milo Đurašković i direktori šest putarskih preduzeća u sastavu “Nibens group”.

Te godine kreće i postupak u Višem sudu u Vranju protiv Filipovića i Ristića, međutim, protiv njih nije bilo dokaza da su zloupotrebili službeni položaj i pomagali u izvlačenju novca iz putarskih preduzeća od strane Miškovića, a i Apelacioni sud u Beogradu je 2019. godine oslobodio Miškovića odgovornosti da je oštetio putarska preduzeća.

Osuđujući deo presude za utaju poreza vraćen je na ponovni postupak I trajao je do februara 2022. godine, kada je Apelacioni sud u Beogradu oslobađanjem Miškovića stavio tačku na ceo slučaj.

Podsećamo, od januara 2015. godine novi vlasnik PZP Vranje je kompanija “TRACE GROUP HOLD PLC” iz Sofije.

S. Kostić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Jes 24/02/2022
  2. Ing.Predrag Savic 24/02/2022
  3. Bugarin bosilegrad 24/02/2022
  4. Vojin 24/02/2022
  5. Atlija Milorad 25/02/2022
  6. Deda mraz 25/02/2022

  Ostavi komentar