Miroljub STOJČIĆ pre SEDAM GODINA za „Novine Vranjske“: Zoran Antić me nije dovoljno SLUŠAOU novembru, 2016. godine Novine Vranjske, nekadašnji najbolji nedeljnik južno od Beograda, objavio je intervju sa Miroljubom Stojčićem, povodom izbornog poraza SPS-a i gubitka vlasti od 1945 godine u Vranju. Podsećamo, Stojčić se ne nalazi na lokalnoj listi Socijalističke partije Srbije koju predvodi Stefan Stanković „Ivica Dačić – Premijer Srbije“:

Stojčić je rođen 1956. godine, a fakultet Bezbednosti završio je 1980. godine. Prvi put je izabran za predsednika opštine Vranje 2000. godine.Novine VRANjSKE: Ne možete bez politike iako ste u penziji?

STOJČIĆ: Želim da se uključim, mislim da mogu da dam doprinos ovom gradu.Novine Vranjske: Hajde da počnemo sa najaktuelnijim dešavanjima. Gde je nastao problem sa tužbom Kompanije Tuš koja je na sudu dobila preko million evra? Vi ste bili gradonačelnik te 2007. kada je potpisan ugovor.

STOJČIĆ: Kada je došao „Tuš“, jedan od najjačih trgovinskih lanaca na Balkanu, uzimajući u obzir Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Makedoniju, prijatno sam bio iznenađen, cena nije bila sporna. S ozbiljnim namerama su došli Slovenci. Hteli su da kupe celu lokaciju, oko 3.000 kvadrata. Prilikom boravka tamo video sam kako izgledaju supermarketi u Sloveniji, bio sam pun utisaka. Raspisali smo konkurs, 35 miliona je bio depozit, na ime učešća u konkurisanju, a nakon toga platili su još 87 miliona. U evrima negde oko 1.400.000. Zamerio je tad i Mišković koji je neposredno nakon toga kretao sa „Maxi“-jem u Vranju. Iz Vlade, koju je vodioKoštunica, poručivali su nam da ne ulazimo u takav aranžman sa Slovencima. Ali, oni su 2007. došli, platili, potpisali smo ugovore. Nakon potpisivanja desile su se krupne stvari u poslovanju „Tuša“. Marko Tuš, vlasnik kompanije, pao je u nemilost slovenačkog rukovodstva, uhapšen je. Došlo je do zastoja u njihovom poslovanju i počele su da se urušavaju ideje „Tuša“. Nepojmljivo da kompanija uloži 1.400.000 evra u lokaciju i da se ne pojave i ne kažu bilo šta. Očekivao sam bolje dane, međutim nijednog trenutka nas nisu obavestili da odustaju od izgradnje kompleksa. Da se pokrene sudski postupak a da akteri ne budu pozvani… A radilo se o ozbiljnom projektu.

KAO KAD KUPUJEŠ KOLA

Novine Vranjske: Ali, po zakonu ste mogli da zadržite deposit a da im vratite pare za parcelu. Zašto to niste učinili?

STOJČIĆ: Nisam ulazio u to, nije nam palo na pamet da neće investirati u Vranje. Bio sam još uvek gradonačelnik, u Beogradu smo opet razgovarali. Bili su u dilemi. Vranje je zbog geografskog položaja interesantno – zbog Bujanovca, Trgovišta, Vladičinog Hana, Preševa. Hteli su da sklope ugovore sa našim poljoprivrednim proizvođačima i da otvore pijacu u okviru svog cenra. Nismo verovali da će da odustanu. To je kao da platite nova kola i odete, pa za deset godina dođete po njih.

Novine Vranjske: Vratimo se na 2004. godinu, kada je rađena rekonstrukcija glavne ulice od novca koji je dobijen prodajom DIV-a. Ispostavilo se da je posle deset godina bila neophodna nova detaljna rekonstrukcija. Ko nije uradio svoj posao?

Stojčić: DIV je prodat za oko 50 miliona maraka, mi smo dobili oko 2,5 miliona, zakonskih pet odsto. Po zakonu je obaveza da se ta sredstva iskoriste za infrastrukturu. Rekonstruisali smo ulice K.S. Prvovenčanog, Beogradsku, Sime Pogačarevića, Kolubarsku. Imali smo spremnu projektnu tehničku dokumentaciju za fazu glavne ulice koju smo i odradili. Zamenili smo površinsku infrastrukturu, skolonili kocku, uredili trotoar i ivičnjake. Kanalizacija i vodovodna mreža su delimično urađeni. Da smo imali više para, možda bismo uradili više, ušli bismo možda u drugu fazu.

Novine Vranjske: Od 2000. do 2012. na vlasti ste bili u tri mandata, što kao predsednik opštine, što kao gradonačelnik, i čak i neprijatelji ne mogu da vam ospore deponiju Meteris, Medicinsku školu, Branu Prvonek… Čini se da poslednjih godina u Vranju nema tako velikih investicija?

STOJČIĆ: Najpre moram da kažem: Ljut sam na „Vranjske“, dvanaest godina sam bio na vlasti, a malo ste pisali afirmativno o tom periodu. Imali ste prostora i da nas kritikujete, takva vam priroda posla. No, dobro. Meteris smo završili 2002. I to je prva sanitarna deponija u Srbiji Malo sam ljut i na moje naslednike, ovo je samo prva faza deponije, obezbeđena je površina za drugu fazu, a ostalo je da se izvadi građevinska dozvola. Ova deponija projektovana je za rok upotrebe od 15 godina, „plafon“ je 2017, i već je trebalo misliti o izgradnji nove deponije. Obaveza je novog rukovodstva da ozbiljnije priđe tom poslu. Završili smo „Prvonek“, Izgradnjom Hemijsko-medicinske škole smo uredili kompletnu srednjoškolsku infrastrituru.

Novine Vranjske: Možete li da povučete paralelu između dvanaest godina koliko ste bili na čelu Vranja, i naredne četiri godine kad je SPS bio vladajuća stranka, ali bez vas kao lidera?

STOJČIĆ: Okolnosti su se promenile. Rukovodstvo koje je došlo na vlast posle mene mora da obezbedi veliki projekat koji će da vuče grad. To sam zamerio Zoranu, što za četiri godine nije obezbedio ni jednu veliku investiciju. Uradili smo deponiju, Prvonek, trafostanica od 20 miliona evra čime smo obezbedili dovoljnu količinu električne energije u svakom trenutku. Važnija je ova trafostanica od Koridora 10. Antića je, rekao bih, i pozorište omelo, moja sugestija je bila da on ne bude predsednik odbora za obnovu. Pusti nekog od nas, govorio sam mu, ti si gradonačelnik, posmatraj strateške stvari, bilo je nas koji smo mogli da vučemo projekat obnove pozorišta. Kasniji politički obračuni sa SNS su ga omeli, previše energije je utrošio u stvaranje koalicije.

Novine Vranjske: Zamerate li mu još nešto? U periodu dok je bio gradnoačelnik, posle 25 godina SPS nije na vlasti.

STOJČIĆ: Našao se u specifičnoj situaciji, jer mislim da je malo koristio nas starije kadrove, oslanjao se na mlađu sturkturu. Došao je kad nam je otišao Milan Nikolić, zatim Stole Dimčić koji je držao kontakt s javnim sektorom. Ja sam otišao za poslanika gore, pa mi se izdešavalo ovo sa zdravljem, te sam morao da mirujem. Negovan je otišao za državnog sekretara, ostao je Zoran sam sa mladim ljudima koji imaju drugačiji koncept razvoja.

Novine Vranjske: Da li ste razmšljali o četvrtom mandatu 2012?

STOJČIĆ: Nisam. Odlično poznajem mentalitet Vranjanaca, da si najbolji gradonačelnik, da si ostvario sve planove… rekli bi da je dosta bilo.

Novine Vranjske: Zamerate li Antiću što je prvi put SPS opozicija?

STOJČIĆ: Politika je proces. Vranje je moralo da očekuje da SPS ode kad-tad, to je bila neminovnsot. Da li je trebalo sada da se desi, to je već za analizu. Naprednjaci su u velikoj prednosti. Imaju harizmatskog vođu – Vučića, imaju punu podršku njihovih ministara, pre svega Državnog sekretara Dragana Bosketa Stevanovića koji je sjajno uklopio funkciju državnog sekretara u politiku Vranja. Za razliku od Dačića koji šest godina nije došao u Vranje, da razgovaramo o problemima stranke. Lakše je, sa druge strane, nastupati kao opozicija jer dolaziš na vlast. Lakše je nego održati se na vlasti.

Ostatak intervjua iz novembra, 2016. godine sa nekadašnjim gradonačlenik grada Vranja – Miroljubom Stojčićem možete pročitati OVDE.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Aна 07/11/2023
  2. Pobratim 07/11/2023
  3. Slavica 07/11/2023
  4. Даница 07/11/2023
  5. General 07/11/2023
  6. Zograf 07/11/2023
  7. Cake 07/11/2023
  8. Vesko 07/11/2023
  9. Blokator 07/11/2023
  10. Vesna 07/11/2023
  11. Pera Detlic 07/11/2023
  12. Lopovi 07/11/2023
  13. Klečka 07/11/2023
  14. Гале 07/11/2023
  15. dragan tuj li je 15/11/2023

  Ostavi komentar