Mile Bajramović: Svetski dan Roma pod senkom rata u UkrajiniMile Bajramović, predsednik Udruženja „Romalen“ u Vranju, povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, napominje „da je ovaj ovogodišnji Svetski dan Roma pod senkom rata u Ukrajini“.

Svetski dan Roma ove godine je u znaku rata u Ukrajini, tamo stradaju Rusi, Ukrajinci, ali i Romi koji žive na tim prostorima, to je žalosna činjenica koju ne možemo niti smemo da zanemarimo, jer naš narod deli sudbinu ljudi na područjima zahvaćenim ratom, na tom planu se istorija ponavlja, budući da je romski narod za vreme prošlih ratova delio sudbinu Srba i drugih naroda, kaže za portal InfoVranjske.rs Mile Bajramović.

Po njegovim rečima, „generalno gledano, položaj Roma u svetu, ali i Srbiji je doživeo veliki napredak u odnosu na ranija vremena“.

Romi su stekli pravo na obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu, građanska prava, to važi i za Rome u Srbiji, državi u kojoj živimo i kojoj smo odani, jer druge nemamo, pa očekujemo da naša država pomogne Romima u naprima da poprave svoj život u svim oblastima i bude deo ovog društva, napominje Bajramović.

Predsednik udruženja „Romalen“ potencira ulogu i značaj Nacionalnog saveta Roma, ali i drugih nacionalnih zajednica.

Nacionalni savet Roma je institucija koja dugo postoji i deluje u našoj zemlji, uz pomoć države pokušava da reši najdelikatnije probleme naše nacionalne zajednice, a jedan od najprioritetnijih je da Romi rešavaju svoje civilizacijske probleme, a na taom planu je najvažnije da se izgrade stanovi u velikim gradovima, što bi omogućilo našem narodu civilizacijski napredak, smatra Bajramović.

Mile Bajramović je apelovao na sve građane u Srbiji da razvijaju toleranciju i multikulturalnost i rade na jačanju dobrih međunacionalnih odnosa.  • Ostavi komentar