Medijske slobode: Srbija NAJGORA u regionu

Eko Taxi Vranje

Srbija je na planu medijskih sloboda najgora na zapadnom balkanu, ocena je britanske neprofitne organizacije Indeks cenzure, mereći indeks slobode u tri oblasti, objavio je list Danas.

U Srbiji je sloboda izražavanja sužena, a po medijskim slobodama je najlošije ocenjena među zemljama Zapadnog Balkana, objavila je organizacija Indeks cenzure.Srbija je po ukupnoj slobodi izražavanja svrstana u šestu grupu zemalja u kojima su te slobode sužene, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom, ali je u ove dve zemlje medijska sloboda nešto veća u odnosu na Srbiju.

Medijske slobode u Srbiji su delimično ograničene, po tom kriterijumu je u sedmoj grupi zemalja, ima sužene akademske slobode, tu je u šestoj grupi, i delimično sužene digitalne slobode po čemu je u četvrtoj grupi.

Zanimljivo je da je Albanija u pogledu medijskih sloboda u petoj grupi, a Kosovo i Crna Gora su u petoj grupi, pa su u svim ovim državama veće medijske slobode u odnosu na Srbiju i njenu sedmu grupu.

Rusija je svrstana u devetu grupu, jer su u njoj medijske slobode teško ograničene, a najlošije su ocenjene zemlje dsete grupe, Bahrein, Belorusija, Mianmjar, Kina, Kuba, Severna Koreja, Saudijska Arabija, Sirija i Ujedinjeni arapski emirati.

DANAS.rs / S. Kostić    1. Zoki 30/01/2023
    2. Nije bitno 30/01/2023

    Ostavi komentar