Matura: Najveći udar na KUĆNI budžetZavršna godina srednjoškolcima, ali i njihovim roditeljima, donosi brojne stresove. Od prve životne prekretnice, odnosno izbora budućeg zanimanja, pa sve do planiranja i realizovanja maturske večeri.

Ova svečanost, iako u tom trenutku najvažnije dešavanje u životima ovih mladih ljudi, predstavlja veliki trošak i udar na porodični budžet. Ovo dokazuje i istraživanje koje je rađeno među mladim vranjskim maturantima.Prema podacima istraživanja više od 28% mladih gimnazijalki je za ovo veče potrošilo više od 40.000 dinara, iako su kućna primanja većine izmedju 40 i 70.000 dinara. S druge strane isti procenat muškaraca su se izjasnili da su za ovu priliku izdvojili manje od 5000 dinara. Medjutim, cak 57% njih kaze da su potrosili izmedju 20.000 i 40.000 dinara.

Najveći deo ove sume je odlazio na haljine i odela, dok je prosek za šminkere i frizere bio izmedju 2 i 3 hiljade dinara.

Situacija je identicna i u medicinskoj i ekonomskoj skoli.

Evidentno je da su mnogi srednjoškolci spremni da odvoje čak polovinu porodicnog budzeta samo za jedno „veče za pamećenje“.

Da li to ukazuje na nesavestan odnos mladih prema novcu ili pak na razmišljanje koje tvrdi da uspomene poput ove nemaju cenu, ostavlja se kao uvek otvoreno pitanje za diskusiju.

Međutim većina srednjoškolaca kao komentar na ovu temu kaže: „Slažemo se da je veoma skupo za jedan dan, ali treba da budemo svesni da je to ipak velika matura…te uspomene ostaju i nemaju cenu“.

Anđa S.    1. Vaspitacica 13/06/2022
    2. Mr. X 14/06/2022
    3. Beba 15/06/2022

    Ostavi komentar