„MAGIČNI SVET DIJALEKATSKE LEKSIKE“ u čast Momčila ZLATANOVIĆABiblioteka „Bora Stanković“ u ponedeljak, 22. maja od 13 sati u maloj Sali Pozorišta, prisustvujete organizcuje predavanje u znak sećanja na prof. Momčila Zlatanovića.

Predavanje pod nazivom MAGIČNI SVET DIJALEKATSKE LEKSIKE održaće dr Marta Bjeletić, naučna savetnica Instituta za srpski jezik SANU.Prof. dr Momčilo Zlatanović (1934-2022) bio je neumorni pregalac na polju nematerijalnog kulturnog nasleđa, svestrani proučavalac i sakupljač folklora južne Srbije. Svojim naučnim radom, profesor Zlatanović,postavio je pouzdane putokaze proučavaocima narodne književnosti južne Srbije, a prebogatom i raznovrsnom sakupljenom građom zadužio je našu nauku o folkloru, uspevši da ovekoveči neke od najlepših primera usmene umetnosti reči koji ostaju da trajno svedoče o lepoti, dubini i
idejnosti srpskog narodnog stvaralaštva.

Biblioteka „Bora Stanković“ je ustanovila program posvećen prof. dr Momčilu Zlatanoviću, sa nazivom Dijalog sa tradicijama: Inspirisano istraživačkim radom prof. dr Momčila Zlatanovića, koji će se održavati
svake godine u maju mesecu.Program je usmeren na negovanje uspomene na Momčila Zlatanovića, neumornog istraživača, cenjenog profesora i predanog naučnog radnika koji je, u kontekstu književnosti, tradicije i kulture, pružio veliki doprinos očuvanju vranjskog kulturnog nasleđa.

Istovremeno, program ima za cilj iniciranje i generisanje novih promišljanja tradicije i kulture, novih uvida i interpretacija, kojima će rad profesora Zlatanovića biti izvor i inspiracija.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar