Lokalni izbori u Bujanovcu ilustracija integracije nacionalnih manjina u sistem odlučivanjaNakon ponavljanja glasanja na četiri izborna mesta u dva navrata, moglo bi se reći da je izborni proces u opštini Bujanovac završen.

Opštinska izborna komisija objavila je preliminarne rezultate, a sam izborni proces doneo je ozbiljne političke turbulencije na lokalnoj sceni, ali sa druge strane pokazao veliki stepen poštovanja demokratskog odlučivanja, jer čini se da su nacionalni interesi u smislu „svesrpske“ ili „svealbanske“ koalicije  ranije pravljeni modeli zarad nepotrebnog skupljanja jeftinih političkih poena ostavljeni po strani.Srbi su izašli na izbore sa četiri liste, od toga jedna nije prešla cenzus. Naprednjacima je pripalo sedam odborničkih mesta, veliko iznenađenje bila je Grupa građana „Dejan Stojanović Meče“ , koja je prvi put izašla na izbore i osvojila 5 odborničkih mandata, dok je lista „Promene sad – za naše za naš grad“ dobila jednog odbornika. U zbiru Srbi su lokalnom parlamentu dobili 13 odbornika koliko su imali i u prethodnom sazivu kada su bili opozicija.

Albanci su su pred birače izašli na četiri liste,a pobednici izbora Front za promene su iz redova opozicije. Naime, Albanci su još od pre izbora praktično u dve kolone – u jednoj je opozicioni Front, a u drugoj do sada vladajuće Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija, Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija i Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua.Romske partije su se za razliku od Srba i Albanaca ujedinile i osvojile dva odbornička mesta i već ih svi vide kao deo vladajuće većine iako nije bilo konkretnih dogovora.

U toku su pripreme za post izbornu koaliciju, koja će prema nezvaničnim najavama biti multietnička, tako da će Srbi, Albanci i Romi zajedno odlučivati o lokalnim pitanjima.

– Kao pobednicima posao nam je da razgovaramo sa svima koji su prešli cenzus.Albanske partije se nisu odazvale na prvi krug razgvora, razgovaraćemo i sa Srbima – obavestio je svoje pratioce na društvenim mrežama Arber Pajaziti, lider Fronta za promene.

Front za promene sa osvojenih osam odborničkih mesta teoretski može da obezbedi većinu sa Srbima i romskom listom, ali ostaje da se vidi da li će se politički dogovori odvijati do kraja u ovom pravcu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar