Legat Vere CENIĆ u vranjskoj BiblioteciNebojša Mitić, jedini naslednik dr Vere Cenić, profesora i kjiževnice iz Vranja, poklonio je legat ove istaknute Vranjanke Javnoj ustanovi Biblioteka Borisav Stanković, potvrdio je za portal InfoVranjske.rs Mitić koji živi u Beogradu.

Odlučio sam da legat Vere Cenić pripadne Biblioteci u Vranju, uz mnogo knjiga je i ogroman broj časopisa, jedan čak iz davne 1908. godine, a tu je i arhiva, fotografije kao dokumenti o kulturnoj istoriji Vranja i još mnogo toga, kaže Nebojša Mitić.Sagovornik portala najavio je otvaranje legata u novembru ove godine.

To će biti 26. novembra, dan rođenja Vere Cenić, tada će svečano biti otvoren, nagovestio je Mitić.Po njegovim rečima, „i poklanjanje legata je vid zadužbinarstva“.

Vera je najviše volela Vranje, kao i mi Vranjanci koji živimo u Beogradu, Vranje nam je u srcu, nostalgičan je Mitić.

Nebojša Mitić je, podsećamo, sin Dragoljuba Mitića, nekadašnjeg predsednika opštine Vranje koji je zapamćen kao jedan od najuspešnijih i najčasnijih čelnika ovdašnje lokalne samouprave.

Takođe podsećamo, dr Vera Cenić je dugogodišnji profesor nekadašnje Učiteljske škole, Pedagoške akademije i Pedagoškog fakulteta, književnica, kritičar i esejista, prva Vranjanka doktor nauka, jedna od najznamenitijih Vranjanki u istoriji grada, koja je preminula 25. maja 2020. godine.

S. Kostić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Радица 26/07/2022

    Ostavi komentar