Kvalitet VAZDUHA u Vranju: Kome verovati?Kakav je kvalitet VAZDUHA u Vranju?

Zagađenost vazduha je jedna od najaktuelnijih tema u poslednje vreme u Vranju. Tome svedoče svakodnevna merenja koja pokazuju da je kvalitet vazduha nezdrav.U Vranju postoji više mernih stanica za kvalitet vazduha koje mere koncentraciju PM čestica. To su suspendovane čestice PM 10 i PM 2,5, pri čemu brojevi 10 i 2,5 prikazuju prečnik čestice u mikronima. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, količina preko 50 mikrograma po metru kubnom se smatra zagađenim vazduhom.

Visoka koncentracija navedenih čestica može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Čestice vrlo lako ulaze u pluća od kojih dospu i u krvotok. Mogu izazvati astmu, srčani i moždani udar, iritaciju nosu i druge bolesti. Glavni zagađivači vazduha su toplane, izduvni gasovi automobila, domaćinstva, fabrike.

Ekološko-planinarsko udruženje „B’š prirodno“ i Udruženje građana „Eko Surdulica“ su postavili više mernih uređaja „Klimerko“ na različitim lokacijama. Podaci o izmerenom kvalitetu su dostupni na sajtu klimerko.org.

Na većini mernih jedenica u jutarnjim i večernjim časovima vazduh se pokazao kao zagađen, pogotovo u periodu od 19 do 23 časova kada postaje jako zagađen. Noću je vazduh prihvatljiv i dobar. Najbolja situacija je na mernoj jedinici u Hadži Prodanovoj ulici, gde je vazduh dobar i prihvatljiv. Najgori vazduh udišu stanovnici naselja Tekija, gde PM čestice prelaze i 400 mikrograma. Na ovoj mernoj stanici vazduh je tokom celog dana označen kao zagađen i jako zagađen.

Naš sagovornik iz Udruženja građana Borino i evropsko Vranje rekao je da i ovo udruženje vrši merenja kvaliteta vazduha u ulici Jovana Jankovića Lunge.

Poslednjih nekoliko dana merenja pokazuju da je vazduh bio loš prepodne i uveče, dok je u toku dana bio dobrog kvaliteta, kažu iz BEV-a.

Sa druge strane, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, Vranjanci udišu odličan vazduh.    1. Emilija 19/11/2022

    Ostavi komentar