KULTURO EVE ME: Grad za KULTURU izdvojio SAMO šest milionaNedavno raspisani konkurs Gradskog veća Vranja za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture sadrži iznos koji će izdvojiti lokalna samouprava iz gradskog budžeta od šest miliona dinara za 2023. godinu.

U navedenom konkursu nisu sporni ciljevi i pomenuti subjekti koji imaju pravo da se kandiduju za sredstva budžeta Grada Vranja za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture, sporni su iznos predviđen na rashodnoj strani gradske kase i ono čega nema u sadržini konkursa, a što će se događati prilikom odlučivanja o podeli, odnosno, dodeli vranjskog kulturnog kolača.Predviđeni iznos od šest miliona dinara je premali za zacrtane ciljeve, za očuvanje kulturne tradicije, zaštitu kulturnih dobara, projekte za unapređenje digitalnog razvoja u oblasti kulture, stvaralaštvo u raznim oblastima, očuvanje lokalnih kulturnih vrednosti…

U Vranju ima više umetničkih udruženja i drugih udruženja slične namene, individualnih umetnika i kulturnih radnika, stvaralaca na polju muzike, književnosti i likovne umetnosti, pa će svi oni za svoje projekte dobiti mrvice iz gradskog budžeta za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture u 2023. godini.Ali šta drugo očekivati od naprednjačke vlasti koja je slepa na sva (ne)događajanja u kulturu. Šta drugo očekivati od Slobodana Milenkovića, Zorice Jović, Izabele Savić i ostalih koji ne žele da pogledaju realnu sliku vranjske kulture danas. Oni su ostali nema na činjenice da Pozorište „Bora Stanković“ postoji zarad postojanja, da je pitanje Istorijskog arhiva pitanje fotelje, a ne očuvanje temelja ovog grada, da „KOC“ ima i drugu funkciju, osim poslova „dođeš – dođem“.

Personalni sastav Komisije koja će odlučivati o dodeli sredstava i izboru projekata odrediće Gradsko veće po prepoznatljivim partijskim kriterijumima po kojima će, bez ikakve sumnje, ti kriterijuma nadjačati one suštinske u projektima koji konkurišu, a to su ciljevi i dugoročni vrednosni značaj za kulturu i kulturni identitet Vranja i juga Srbije.

U nekom dalekom planu biće i originalnost i autentičnost projekata koji konkurišu, pa će i te budžetske mrvice biti podeljene na projekte čiji su nosioci ljudi bliski aktuelnoj vlasti u Vranju koju predvodi svemoćna SNS.

A to na kraju uzrokuje degradaciju lokalne kulture i dalje urušavanje univerzalnih vrednosnih kriterijuma koji su opstali i u ekonomski slabije razvijenim zemljama nego što je Srbija i daleko zaostalijim sredinama u odnosu na Vranje i jug Srbije!.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Cale 21/01/2023
    2. Kurta 21/01/2023

    Ostavi komentar