Korona na jugu: Vranje jako žarište, još jedna žrtva

Eko Taxi Vranje

Jedan pacijent u Zdravstvenom centru u Vranju je preminuo o posledica korona virusa, saopštio je Klinički centar u Nišu.

Sve epidemijske brojke na jugu Srbije su u porastu, a Vranje je sa 97 novoinficiranih korona virusom ubedljivo najjače žarište, slede Surdulica sa 21, Vladičin Han sa 14, Bujanovac sa 10, Preševo sedam i Trgovište i Bosilegrad sa po dva novozaražena lica.U porastu je ukupan broj novoobolelih na području Pčinjskog okruga, od 524 testirana uzorka, 153 su pozitivna na COVID 19, što predstavlja 29,2 odsto, za skoro četiri odsto više u odnosu na prethodni izveštaj, a za skoro pet odsto više u odnosu na isti procenat na nivou Srbije.

Broj pregleda u vranjskoj kovid ambulanti povećao se na 228, prva su 153, a od 156 antigenskih testova 82 su pozitivna na koronu.

Broj pacijenata u kovid bolnici povećan je na 94, na kiseoniku je 57 lica, primljeno je 10, a otpušteno osam pacijenata.

Zbog konstantnog pogoršavanja epidemiološke situacije u Srbiji, Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, najavio je uvođenje kovid propusnica i smanjenje broja ljudi na javnim okupljanjima.

Epidemiolozi su istovremeno upozorili da su najveći prenosioci virusa osobe do 25 godina života, nevakcinisane, pa apeluju na mlade da se vakcinišu, pozivajući se na Švedsku u kojoj je 70 odsto studenata primilo vakcinu protiv korone, dok je Srbija na dnu tabele evropskih zemalja sa 20 odsto vakcinisanih studenata.

NIV    1. Čarna 09/09/2021
    2. Čedomir 09/09/2021

    Ostavi komentar