Korona na jugu: Najgore u Vranju i Preševu

Eko Taxi Vranje

Vranje i Preševo su najveća žarišta epidemije virusa korona na jugu Srbije pokazuju poslednji podaci Gradskog štaba za vanredne situacije.

Od ukupno 61 novoobolelog od korona virusa na jugu Srbije, u Vranju je novozaraženih 35 lica, a Preševu 32, a iza njih su Bujanovac sa 10, Vladičin Han sa devet i Surdulica sa pet. Procenat novozaraženih je u porastu na jugu zemlje, jer je od 345 testiranih uzoraka 61 novoobolelo lice od COVID-a 19, što predstavlja 26,4 odsto, skoro dvostruko više u odnosu na poslednji izveštaj o epidemiji na nivou Srbije koji je pao za dva odsto, pa sada iznosi 14,1 odsto.

IIlustracija FOTO Info Vranjske

Broj obavljenih pregleda u vranjskoj kovid ambulanti porastao je na 90, raste i broj prvih pregleda, koji iznosi 48, dok je od 63 antigenska testa 25 pozitivnih, najviše u poslednja dva meseca.

U kovid bolnici u Vranju broj pacijenata porastao je na 30, broj slobodnih postelja pao je na 46, 20 osoba je na kiseoniku, tri pacijenta su primljena, a jedan transportovan za Kruševac.

Epidemiolozi upozoravaju da je klinička slika inficiranih korona virusom, a nevakcinisanih pacijenata znatno teža u odnosu na raniji period i da 70 odsto pacijenata mora na kiseoničku potporu, dok je klinička slika vakcinisanih pacijenata, kojih u ukupnom broju hospitalizovanih ima oko pet do šest odsto blaga i bez opasnosti po njihov život.

NIV  • Ostavi komentar