Aktivizam i mladi

Konferencija PBJ: Rad disciplinskih organa advokatskih komoraKoalicija Pravosudna baza jug (PBJ) Vas poziva da prisustvujete onlajn skupu „Rad disciplinskih organa advokatskih komora“, koji će se održati u Nišu, u utorak 01. marta 2022. godine sa početkom u 14 časova, na kojem će biti predstavljeno istraživanje „Analiza rada disciplinskih organa i disciplinskih postupaka Advokatske komore Niš“.

Stručna javnost i građani Srbije imaju utisak da za delikatnu situaciju, u kojoj se domaće pravosuđe nalazi godinama unazad, značajnu odgovornost ne snose samo zakonodavna i izvršna vlast, već i samo pravosuđe – sudstvo, tužilaštvo i advokatura.Kada je u pitanju advokatura, percipiranje rada advokata često je paušalno i neutemeljeno na stručnim istraživanjima.

Jedan od utisaka je da advokatske komore štite svoje članove i ne procesuiraju disciplinske prijave podnete protiv njih na dovoljno efikasan i objektivan način.Kako smo želeli da se pozabavimo odgovornošću dela pravosuđa, koji se tiče advokature i advokatskih komora, realizovali smo istraživanje koje će nam omogućiti jedan dokumentovan i utemeljen uvid u ovu problematiku.

O ovim aspektima, u studiju, razgovaramo sa:Dr Nevena Petrušić, autorka istraživanja, profesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta u NišuBojana Arsenijević, istraživačica, asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu Nataša Ćirić Išljamović, advokatkinja iz Niša, disciplinski sudija Advokatske komore Niš Razgovor će moderirati članovi Programskog saveta koalicije Dragan Đorđević i Mihajlo Čolak.

U prvom delu skupa biće predstavljeno istraživanje, a drugi deo je namenjen pitanjima učesnika i diskusiji. Predviđeno trajanje događaja je dva sata. Obezbeđen je simultani prevod na engleski jezik. Snimak događaja će biti dostupan na našem sajtu.

MOŽETE SE PRIJAVITI OVDE

Po prijemu registracije, na Vaš mejl će stići potvrda, a pre samog događaja i pristupni link preko koga ćete se uključiti na događaj. Registrovanim učesnicima će biti poslat tekst istraživanja.

Pravosudna baza jug okuplja pojedince i udruženja organizovane u neformalnu koaliciju sa ciljem da doprinesu jačanju kapaciteta za vladavinu prava na jugu Srbije, naočito u oblasti pravosuđa. Koalicija usmerava svoje delovanje na Niš, Leskovac, Vranje, Prokuplje i Pirot, kao i na ostale opštine Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Koaliciju predvode Odbor za ljudska prava i Fondacija za otvoreno društvo, a pored istaknutih pojedinaca (profesora, advokata, sudija, tužilaca, pravnika, novinara, studenata, NVO aktivista), ona u svoj rad uključuje: Moot Court, debatni i besednički klub IUSTITIA iz Niša, Tim za razvoj i integracije (TRI) iz Vranja, Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije i Agenciju Asocijacija iz Leskovca. Koalicija programski sarađuje sa medijskim partnerima – Južne vesti, InfoVranjske, Jugpress i Nova Naša reč.

Izradu istraživanja i organizaciju događaja je podržala Fondacija za otvoreno društvo

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar