Ulična istorija

Eko Taxi Vranje

Negde 1979. godine, vranjski komunisti su naredili da buldozer sa zemljom sravni kuću Oca Justina Popovića. Tako je i bilo.

Dvadesetak godina posle, nova soc-komunistička vlast, „oprala“ je te  grehe: u rasponu od pet-šest godina, dve(?) ulice u Vranju, dobile su ime po ovom pravoslavnom duhovnika.Sada u naselju Češalj imamo Ulicu Oca Justina Popovića, u kojoj je njegova novosagrađena kuća, a u Donjem Vranju Ulicu Justina Popovića. 

Potom maja 2011. godine, Ulica Petog kongresa u Vranju, dobila je novo ime – Kralja Milana Obrenovića. Nadležna Komisija za spomenike i promene naziva ulica, učinila je to na predlog Gradskog veća.

I tada, i sada ta radnja mi je ostala nejasna. Pored toliko naziva koje bez i jednog valjanog razloga nose vranjske ulice, vlast se setila samo Petog kongresa. 

Čudi da su predlagaču promakli nazivi ulica: 11. kongresa, Vukovarskog kongresa, pa imena brojnih učesnika tih kongresa i nazivi raznih  komunističkih tvorevina.

Ova dva primera su samo mala ilustracija velikog nereda koji je uspostavljen u spisku naziva oko 450 ulica u Vranju. Za početak kladim se s kim hoćete da za 50 imena sa tog spiska niko poima nema ko su ti ljudi.

Nije šala: ulice su dobijale neki, za koje u šali kažu, da su jedino poznati po tome što su partizanima, kada su ušli ugrad, izneli čašu vode.

Zbog toga u Vranju, petnaestak perifernih sokaka nose imena znamenitih ličnosti srpske istorije: Save Nemanjića, Mihajla Pupina, Nikole Tesle, Njegoša Petrovića, Nikole Pašića, Vojvode Stepe, vojvode Bojovića, Vojvode Putnika, Cerske bitke…

Istovremeno više bulevara imaju table sa imenima: Budislava Šoškića, Viktora Bubnja, Djure Djakovića, Blagoja Parovića, Lenjina, Proleterskih brigada, Bulevar AVNOJ-a, Oktobarske revolucije…a trgovi nose imena Maršala Tita (kod Pošte), Trg JNA (kod gornje Kasarne) i Trg Bratstva i jedinstva (god BAT-a)
Svoju ulicu, sa druge strane, nemaju Slobodan Jovanović, Knez Mihajla, Kralja Petra, Ljuba Davidović, Jovan Dučić, Duško Radović, i plejade drugih ličnosti iz istorije Vranja poput Ane Komnine, Župana Vukana, Dimitrija Jovčića, Milana Vlajinca, Hadži Todora, Miodraga Stajića, Riste Nikolića, Ćamila Sijarića …
Nesporno je da NOR ima značajnu ulogu u istoriji Vranja, ali biće, na
žalost, ako je suditi po imenima ulica, da ovde kako reče jedan aforističar, „u prirodnim naukama sve počinje od nule, a u društvenim od ‘41.“ .

   • Ostavi komentar