Slučajno, Vučić

Eko Taxi Vranje

Drugi deo protekle sedmice obeležio je predizborni miting predsedničkog kandadata Aleksandra Vučića i simptomi neke vrste „vanredne situacije“ u Vranju u vezi sa tim.

Radile su metle, pralo se, šminkalo, kitilo, krpilo, orezivalo i uređivalo, ne bi li naš ruinirani grad, barem po površini, bio dostojan Njegovog dolaska.Funkcioneri naprednjaka iz javnih službi trčali su okolo, sve trudeći se da svoju užurbanost i prekomernu angažovanost opravdaju rečima „situacija je redovna“.

Tu reč upotrebila je čak i šefica železničke stanice, opisujući stanje na železnici prilikom dočeka Vučića kao „redovno“, iako je ono sa nekoliko stotina naprednjaka na šinama u Vranju i okrečenim zidovima pola veka neokrečene zgrade železničke stanice bilo daleko od redovnog.

Onda se sa „redovnog“ i „vanrednog“, prešlo na novu terminologiju – sve je „slučajno“, ništa nije namerno.

Predigra je počela početkom nedelje, kada je visoka funkcionerka vranjske javne firme izjavila da se neviđena radna akcija čišćenja i ulepšavanja gradskih sokaka, eto, „slučajno poklopila sa dolaskom Vučića“.

Slučajno su izvođeni molersko-farbarski radovi baš na fasadi Hale sportova, u obližnjem koritu gradske reke, duž trase kojom po protokolu treba da prođu Vučić i svita.

Slučajno su radile metle i šmrkovi u samom srcu grada, na šetalištu i u blizini zgrade Načelstva, kod Zdravstvenog centra, slučajno se krčilo žbunje i rastinje ka Pržaru.

Eto, tako se potrefilo uoči Njegovog dolaska.

Opet, sumnje nema, slučajno su cisterne nekoliko dana uoči dana „AV“ defilovale i prala ulice u širem gradskom jezgru.

I to deterdžentom!

Onda je, na dan mitinga, do redakcije Vranjskih stigla informacija da će jedan od ulaza u halu biti rezervisan samo i isključivo za radnike „Simpa“.

Verovatno da bi neki šef proizvodnje tamo slučajno mogao da ih, po staroj praksi, prebroji prilikom ulaska.

A, onda, kad je sve počelo, u prvoj rečenici pred ustreptalim i usplahirenim narodom u vranjskoj Hali sportova, AV, valjda nimalo slučajno, izjavljuje da je oduševljen što je toliki broj ljudi došao da ga vidi i čuje, ali da mu njegovi, baš pred izlazak na binu, dojaviše da je „još i više onih koji su ostali ispred hale“.

Valjda unutra, eto slučajno, nije bilo mesta za sve poklonike napredne politike.

Izašli su neki novinari da vide tu masu ispred hale, kad ono tu se „namerno“ zateklo ukupno desetak službenih lica, računajući tu i organe reda i zakona.

Kasnije te večeri, kolega mi reče da je u centru Vranja primetio veliki broj ljudi, osobiti mlađu populaciju, koji, kako reče, „kao da nisu odavde“.

Slučajno su došli i slučajno nisu otišli na miting, šetaju, nameštaju se za slikanje, cupkaju prosto od sreće.

Slučajno su iskoristili prevoz naprednjačkim parama da dođu u Vranje, pojedu sendvič i malo se švrćkaju gradom.

Nadam se samo na kraju da je skroz slučajno što je kampanja za predsedničke izbore 2017. počela iz Vranja, koje ima pozivni telefonski broj 017.

U protivnom, slučajno bih pomislio da kod naprednjaka i nije baš sve „slučajno“.  • Ostavi komentar