Migranti i mržnja

Eko Taxi Vranje

Čitajući brojne negativne komentare na tekst o Bojani Stojković i migrantima na portalu „Vranjskih“, zapitala sam se da li smo i zašto došli do tačke da osporavamo pomoć ljudima koji prolaze kroz ono sa čim se i naš narod suočavao u prošlosti. 

Najčešći su bili komentari  „hejt radi hejta“, mržnja, uvrede, neargumentovane činjenice. Hrabrost prilikom pisanja ovakvih komentara daje anonimnost ili sigurna udaljenost sa koje se pišu. Profili su uglavnom lažni jer se upravo ta hrabrost gubi prilikom mogućnosti otkrivanja identiteta.Cilj naših sugrađana koji su, kako se čini, čekali spremni za tastaturom da izraze najgori oblik mržnje i netrpeljivosti, nije jasan. Da li je stav Bojane Stojković o migrantima zaista uzrok nesreće svakog online „hejtera“ ili je ipak najbitnije odmah osporiti sve. Oni koji su sebi dozvolili da dele pravdu preko interneta uglavnom su skloni radikalnim merama i obračunavanja „po kratkom postupku“. Konstruktivnog dijaloga nema, bitno je osporavati. 

Formiraju se grupe ljudi koji uglavnom i ne znaju šta mrze ali je bitno da mrze. Demokratizacija medija i njihova dostupnost u virtuelnom prostoru dovela je do interakcije korisnika putem komentara, ali izgleda da to nije otišlo u dobrom pravcu.

Da li je potrebno širiti mržnju po svaku cenu? Retko se na FB susrećemo sa dijalogom dva suprostavljena mišljenja, a da nije zasnovano na uvredama. Ovakvo ponašanje na društvenim mrežama jeste povezano sa psihologijom navijača zbog izražene deindividualizacije. Do lažnog osećaja postignuća dovodi upravo isprobavanje uloga bez direktnih posledica. Upravo zbog toga, pomenut tekst „Vranjskih“  je sklonjen sa društvenih mreža.

Bez obzira da li su sendvič, 1000 dinara ili  lične frustracije razlog otvorene ksenofobije, izražene u komentarima na izjavu Bojane Stojković, ono što zaista brine je to što

ova epizoda sa tekstom na portalu Vranjskih i ono što ga je pratilo postaje dominanatan deo ne samo medijske, već i opšte, društvene atmosfere u Srbiji.

I to je ono nad čim svi treba da se zamislimo jer, očigledno, mržnja i netolerancija su sve prisutniji na javnoj sceni, a iskustvo nas uči, duh se u bocu veoma teško vraća. 

 

   • Ostavi komentar