Uniformom protiv siromaštva

Eko Taxi Vranje

Ovih dana se u gotovo svim medijima može čuti ili pročitati da su sve škole u Srbiji blizu uvođenja uniformi.

To je na RTS-u izjavio Mladen Šarčević, ministar prosvete, koji želi spreči neoprimereno oblačenje mladih u školama. Rekao je da je za uvođenje uniformi u školama potrebna podrška nastavnika i roditelja, kao i preporuka modela, kako bi te uniforme trebalo da izgledaju.Dakle, tu smo. Sve je u redu, samo još modele i boju da izaberemo i možemo očekivati nagli preokret u đačkim glavicama, u smislu ko kakav moblni ima, ima li tablet, kakve su mu farmerke, majice, jakne. Milina.

Ko u Evropi.

Svi u istim uniformama.

U jednoj prvatnoj školi, uniforme se nose i one su za devojčice u roze, pardon, pink boji, koja kažu oplemenjuje kreativnost. Pa da, to, kreativnost u pink boji, a za dečake je teget.

Nije pojašnjeno šta oplemenjuje ova boja. Kad se udubimo u priču, nije ništa naivno.

Na primer, trebalo bi obezbediti modnog kreatora, pa veličine, i obavezno zakazati roditeljske sastanke, da se odredi prašak sa kojim će se prati na nedelju dana, kao i omekšivač. Na koliko stepeni će se prati u veš mašini je presudno jer zavisi od platna.

Ako su to one uniforme koje su se nosile pre 40 godina, pranje bi trebalo da se obavi na 30 stepeni, ili ručno, kako boja ne bi izbledela.

Pa, ko je ovde nenormalan?

Zamislite prvaka u uniformi!

Devojčice recimo u toj roze-pink boji a dečaci u teget mantilu. Ili su možda i pantalone sastavni deo uniforme?

Ako nisu, šta smo uradili. Markirane farnerke će se videti, patike takođe. Zato predlažu neki, neka se uvedu i pantalone kao i patofne, pa gimnazijalac kad izađe na odmor, a on neka se preobuva u najk patike.

Osnovci, ovi stariji od 5. do 8. razreda, takođe patofnice da nose u skladu sa bojom uniforme. Devojčice u roze-pink boji, a dečaci u teget patofnicama.

Milina.

Na taj način, pošto je recimo Vranje grad, veličine Londona, niko neće znati ko kom društvenom sloju pripada bar dok je u školi.

Kao roditelj se slažem, ali ne mora boja da bude pink, dajte neka bude žuta, crvena ili bordo.

Da, bordo, manje se prlja!  • Ostavi komentar