Zamišljeni znak u zamišljenoj stvarnosti

Eko Taxi Vranje

Pre oko tri meseca Gradsko veće je odlučilo da 11 ulica u Vranju postanu jednosmerne, a da se nepoštovanje novog režima naplaćuje tek kad se postave novi saobraćajni znaci. Plus grejs period od mesec dana u kome policija neće kažnjavati dok se vozači ne naviknu na nove propise.

Sve je to lepo zamišljeno u teoriji. A kako to obično biva, praksa nam udari takvu šamarčinu koja nas istog trenutka otrezni i vrati u realnost. Primenjivanje ove odluke počelo je da važi od 1. januara, ali je trebalo sačekati onih mesec dana da bi se krenulo sa kažnjavanjem.Takav je bio dogovor.

Posle likvidacije Direkcije, obeležavanje ulica je prešlo u nedležnost Vodovoda. To znači da je ovo preduzeće trebalo da postavi saobraćajne znake za obavezan smer.

A njih na ulicama – nema!

Iz Policijske uprave jasno poručuju da postavljanje znakova nije u njihovoj nadležnosti.

Ali, šta jeste?

Kažnjavanje taksiste jer je napravio navodni prekršaj za koji ne postoji valjan dokaz, konkretno – saobraćajni znak, metalna tabla koja potvrđuje da je vozač pogrešio ne nalazi se onde gde bi trebalo¬?

– Ono što može da se kaže jeste da je dotični zatečen u delu ulice gde je saobraćaj jednosmeran, a on je vozio u suprotnom smeru – poručuju iz PU.

Pa da, naš sugrađanin za volanom trebalo je da zamisli taj znak i da se po njemu, onako izmišljenom, upravlja.

Dve stvari su ovde nejasne.

Prvo, zašto ih ovi iz Vodovoda nisu postavili?

Direktor Goran Djorđević bio je iznenađen odlukom da pripadnici policije počnu da kažnjavaju vozače samo nekoliko dana nakon uvođenja nove signalizacije. Kako kaže, dogovor je bio da u prvih 30 dana policija nikog ne dira dok se ljudi ne naviknu.

– Saobraćajni znaci za obavezan smer nisu postavljeni jer ih dobavljači nisu isporučili, iako ih je Vodovod naručio pre nove godine – veli on.

A drugo, pa što se ne dogovoriste sa kolegama u plavom nego oni redom zaustavljaju i upisuju?! Komunikacija nam je na nivou pećinskog čoveka. Doduše, on se bar dimom sporazumevao sa onim na drugoj strani brda. Našima ovde ni informacione tehnologije očigledno ne pomažu previše.

Oštećeni vozači  moraće da plate kaznu od 6.000 do 20.000 dinara, uz dva kaznena poena, zavisno od odluke prekršajnog sudije.

Mimo pravila i dogovora.

Za zamišljeni znak u zamišljenoj stvarnosti.

 

 

   • Ostavi komentar