Duh Kembridža

Eko Taxi Vranje

Iako je priča oko uvođenja školskih uniformi, mogao bih reći, bajata, friška je informacija da će ubuduće Ministarstvo prosvete kažnjavati nedolično obučene učenike, a boga mi i „slobodnije“ profesore! Tako kažu. No, videćemo da li će se i u praksi potvrditi ono o čemu prethodnih dana možemo čitati u medijima, naročito ako se osvrnemo na pređašnja neispunjena obećanja.
Govorili su lokalni funkcioneri škola da će u Vranju biti pokušan eksperiment sa nečim što se na Zapadu pokazalo kao pravi potez. Svesni smo, nadam se, da Srbija nije Nemačka ili Austrija, po bilo kom parametru, pre svega ekonomskom.
Ovom temom naša redakcija se već bavila, i to u periodu u kom se naglas razmišljalo da bi Vranje moglo da postane novi Kembridž. Podsećanja radi, od početka ove školske godine (septembar 2016) u vranjskoj Gimnaziji trebalo je da se primenjuje dres-kod. Kao što se može primetiti, očigledno je da to nije ovaj septembar. Možda naredni. Ideja je bila da se istovetnim košuljama, pantalonama i suknjama među dečacima i devojčicama ublaži finansijski jaz.
Gimnazijalci i dalje čekaju dan kad će se „približiti Zapadu“, ali je zato nova inicijativa pokrenuta. Kažnjavanja neće biti pošteđeni ni đaci ni profesori. Elem, kako su poručili iz Ministarstva a preneli mediji, ako učenici na čas dođu neprikladno odeveni, biće vraćeni kući a dobiće i neopravdane izostanke. Možda i društveno koristan rad! Nastavnicima će sa druge strane biti oduzeta dnevnica.
Ako iz više uglova sagledamo ovu situaciju, biće da je društveno koristan rad vid kazne koji će mlade zaista opametiti. To bi za njih bilo već poniženje nego đačka knjižica puna jedinica. Kažem „poniženje“ samo zbog naravi našeg mladog čoveka, ponosnog, nadmenog i dostojanstvenog. Previše bi njegovom egu štetilo. U svakoj civilizovanijoj zemlji ovakav rad oplemenjuje. I uči čoveka sopstvenim greškama.
Siguran san da neće kao zatvorenici da okopavaju baštu i sade krompir, ali će postojati neki vid kompenzacije za nedisciplinu i povređen školski pravilnik. Moj predlog je čišćenje ulica. Naročito u ovom zimskom periodu, dok je još snega i leda na gradskim sokacima. A, i da kazna bude delotvornija. Mada, po ovom temperaturnom minusu ne postoji šansa da neka buntovna gimnazijalka dođe u „miniću“ ili papučama. Šminka će uvek biti predmet spora. Stoga ćemo morati da se strpimo do leta da bismo se uverlili da su vapaji nadležnih institucija doprli do svesti mladih ljudi.
Nadam se samo da im neće trebati mnogo vremena da shvate.

Dušan Pešić   • Ostavi komentar