Dečaci iz Zmajeve ulice

Eko Taxi Vranje

Nije loše tako nekad prošetati Vranjem, svašta čovek može da vidi.

Eto, ja. Nikad ne šetam, a šteta. Sad prođem kroz park, niko se nije obesio, dobro je, kućica strave još nije srušena, i to je, ko zna zbog čega, dobro, dečica trčkaraju okolo… Samo sneg fali.Ali, na izlasku iz parka eto meni iznenađenja, od koga, iskreno, evo treći dan, ne mogu da se povratim.

U jednoj od onih uobičajeno pustih kuća, građenoj ko zna čijim parama u ono vreme, konačno popunjen i lokal u prizemlju, odmah prekoputa parka.

Koliko se sećam, taj je lokal sedeo prazan jedno 50 godina, ako ne i kraće.

I sad, ima šta da vidim – Če Gevara! Ni manje ni više! Čitav lokal ucrvenjen, prozori i vrata zatamnjeni onom providnom folijom, ali udarno, Če Gevara!

Ne budem lenj, nego pogledam bolje, pa tu je i Vladimir Putin! Kakve veze Putin ima sa Čeom, ostaje nejasno, ali se ozbijno zainteresujem.

To li je nekakav kulturni klub, šta li, debatovalište nekakvo, ko će ga znati?

Ma jok, tek treća slika otkriva pravu suštinu revolucionarnosti – to je novo sedište odbora Pokreta socijalista, stranke Aleksandra Vulina!

Pa drug Vulin, u natprirodnoj velični, odma do Putina a čeono Čeu.

Uh, odma me neka jeza prođe – tri najveća revolucionara u zadnjih sto godina na jednom mestu. Ko će to izdržati?

Drug Vulin u Vranju je poznat kao veliki prijatelj vladike Pahomija, koji mu neštedimice ovde deli gramate i ordenje, u Srbiji je poznat kao Betmen, glede crne croatomrzačke uniforme u kojoj se stalno pojavljivao, kao neka hodajuća relama za „pervol“.

Čudi me kako Vulin nije bio na otvaranju novih prostorija, za koje nisam čuo da ih je osveštao vladika Pahomije, ali, ima tu još čudnih stvari.

Kakva je to stranka koja reklamirajući sebe reklamira lidere drugih, tuđih zemalja?

Pa, pokretačka, reklo bi se.

Kad sam bio mali, knjiga „Dečaci Pavlove ulice“ uvela me je u svet tajnih društava, maštanja i pokušaja da skrojimo neki naš, čudan svet.

Ni slutio nisam da ću sličnu subinu da vidim preko puta gradskog parka, pedesetak godina kasnije.

Ulica Zmaj Jovina sada je stecište tajnog društva PGC, predvođenog Betmenom, uz sasluženje crvenih velikodostojnika i pod budnim okom čuvara svetske vatre, Vladimira Velikog, makar samo nacrtanog.

Če mu tu dođe da ima šta da se stavi na jaknu, dok se puši kubanski tompuz koji nas uverava da je lepo biti socijalista i vlasnik vile na Dedinju od šest miliona evra.

Idem si kući, pa prebiram po glavi – što bre i ja da ne kupim litar „pervola“, ne košta milioni.

   • Ostavi komentar