KULTURO, EVE ME

Eko Taxi Vranje

Vranje je do sinoć bilo stecište kulture. Završena je Književa kolonija koja je počela iste večeri kada je predstavljena monografija o 135 godina Gimnazije „Bora Stanković“. Sat gore, sat dole, nije nikakav problem. Da situacija bude komplikovanija organizovan je susret pesnika Stevana Miloševića, veroučitelja sa đacima OŠ“Rdoje Domanović“, gde inače predaje. To se nije dogodilo u školi već u galeriji Narodnog muzeja, u isto vreme kada je Minja Ilijeva iz Niša organizovala interaktvnu radionicu u sali OKCE, baš sa učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Milošević je kažu odličan pesnik, ali nije li mogao uz božju pomoć da pomeri susret sa decom za sedam dana. Verovatno, ne. Ili u petak 10. decembra ili do godine. Kada je bilo veče slem poezije u Domu vojske, u sali OKCE u istom terminu dramska sekcija „Zmajeve“ škole izvela je svoj program. Verovatno tog prosvetnog radnika ili učiteljicu, ne zanima slem poezija. Kao i godinama unazad ponašamo se kao da živimo u nekoj metropoli gde postoji veliki broj događaja pa možemo da biramo. Na jedoj književnoj večeri, na kojoj nije bilo mnogo ljudi, čulo se negodovovanje iz publike:

– Glupost, kako su mogli istog dana da organizuju i promociju monografije i otvaranje Književne kolonije. Šta rade ovi novi?Doduše, nije daleko da se iz Doma vojske prošeta do gimnazije, ali se u tom slučaju sve pomera za pola sata najmanje. I nikome ništa. Dakle gimnazija promoviše monografiju u Domu vojske, a Enes Halilović kao prvi gost Kolonije predstavlja se u Gimnaziji. Verovatno je razlog tehničke prirode. Nije stvar u priređivanju događaja, radi se o tome što pokušavamo da pariramo manifestaciji koja nije ustanovljena ove godine, već je nasleđena. Reč je o nepoštovanju književnika Milisava Savića, Branislava Jankovića, vranjskih poeta. Pamtimo svi kada su u isto vreme organizovane dve „Borine nedelje“. Gotovo redovno se dešavalo da u istom terminu u dve galerije budu otvarane dve izložbe, pa se trčalo od jedne do druge, ili su se međusobno molili da se događaj pomeri za petnaestak

minuta. Strašno! Da raščistimo, ljude koji vole da prisustvuju događajima iz kulture, ne zanima ko je na vlasti. Apsolutno, ne. Njih zanima sadržaj. A ruku na srce sve je zanimljivo i značajno. Ali takvi smo mi. Obožavamo da se pridržavamo one stare navike:“More mi bolje će ga organizujemo toj veče od tuj Koloniju“. Naizgled izgleda sve naivno, ali nije. Postoji preporuka gradskog rukovodstva da ustanove kulture ne organizuju iste večeri dva događaja. I, eto u tom grlu leži zec. Pa škole nisu ustanove kulture, one su obrazovne ustanove, i redovno organizuju susret sa pesnikom iz Vranja u Vranju. Ma nemoj mi reći! Dramske sekcije se redovno odvijaju u sali OKCE. Ali možda! Još samo da poverujemo. More, čudni smo, teški, zavidni, nadasve bezobrazni. Neki bi sve sveli da mogu na kulturno ne dešavanje. A, možda je to poruka, umesto preporuke. Stopirajte sve manifestacije do „Svetosavske nedelje“ pa će vidimo ko će bolje veče da priredi.

   • Ostavi komentar