Priznajem, ništa mi nije jasno

Eko Taxi Vranje

Evo, javno, jasno i glasno priznajem da mi ova priča sa stranim investitorima apsolutno nije jasna.

Ako je neko voljan, želim da mi to objasni na primeru GEOX, ili nekom drugom, svejedno.Koliko je meni poznato, na osnovu zvaničnih informacija, država je GEOX,  častila sa 11 miliona evra – 9.000 evra po radniku. Potom je grad u taj „posao“ ušao sa pet miliona dinara, plus kompletna infrastruktura. Italijanska kompanija je samo uvezla opremu.

Postavlja se onda više nego logično pitanje – ko je ovde investitor?

Na srpsku sreću ili nesreću GEOX nije jedini: italijanski „Fijat“ je dobio 51 milion evra, kineska kompanija „Mei Ta“ – 22,7 „Džonson elektrik“ – 19,2 miliona, „Delfi“ – 18,3 miliona itd.

Na bazi ovakve računice, zvaničnici su izračunali da možemo da otvorimo najviše 10.000 radnih mesta.

Sve u svemu, podaci upućenih kažu da je za otvaranje novih radnih mesta na osnovu subvencija stranim investitorima, iz budžeta Srbije otišlo između 850 miliona i 1,3 milijarde evra.

Nema tačne brojke jer i nadležno ministarstvo objavljuje različite podatke s jedinim ciljem da nama građanima zavara trag.

Običan čovek bi rekao da smo mi, na ovaj način, napunili džepove nekih „stranih investitora“.

Kako se novac za subvencije dodeljuje „odokativno“ – bez ikakvih pravila, kako političarima padne na pamet, itekako onda u ovoj priči ima mesta za ozbiljnoj sumnji da je deo tog novca završio na privatnim stranim računima naših političara.

Sudeći po tome da je mađioničar Mlađan Dinkić patentirao ovo zlo, ne bi me iznenadilo da je to tačno.

I, kada ispod svega podvučemo liniju, rezultat ove državne ujdurme glasi: oprosti mi Bože ovako se radi samo u Srbiji.

Uostalom, hajdemo da na podacima GEOX, pravimo neku drugu lokalnu ekonomsku računicu: da smo tih 12 miliona evra, koliko nas je koštao dolazak italijanskog proizvođača cipela, uložili u „Minedž“ ili „Donu lajn“, Zoran Stojiljković ili braća Djorđevići, najblaže rečeno bi se onesvestili. Na stranu surova istina da nam Mario Moreti Polegato, vlasnik GEOXa, koliko sutra, može da kaže – arivederči, a ovim domaćim paćenicima suđena je vranjska kaldrma.

Ili, da smo tih 12 miliona evra, gle čuda, podelili seljacima u dolini Morave.

No, da vas ne maltretiram, već sam priznao u naslovu: ništa mi nije jasno!  • Ostavi komentar