OČI GOVORE VIŠE OD REČI

Eko Taxi Vranje

Podaci Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju su poražavajući. Od septembra meseca do danas, broj dece žtrve porodičnog nasilja je u porastu. Sedamnaestoro najmlađih sa teritorije grada, doživelo je da se nad njima vrši nasilje, ono najstrašnije. Očevi su ih šamarali, izbacivani su napolje na kišu i sneg, bili su preplašeni na smrt gledajući kako otac na tuče majku. Neki nisu smeli ni da zaplaču, jer bi usledio šamar, pa batine, pa krv iz nosa, pa izbacivanje iz kuće. Upoznala sam jednog dečaka koji je gledao kako je otac u pijanom stanju tukao majku i isterivao je iz kuće. Ona nije htela nigde bez njega. Bila je noć i bila je zima. Morali su da izađu napolje jer je nasilnik reko da će im pucati iz pištolja u noge, da puze. Zamišljam prizor kako ne znaju gde će i krišom odlaze u plevnju. U razgovoru mi žena, žrtva nasilja detaljno opisuje ponašanje šestogodišnjeg sina:

– Drhtao je kao prut, grlila sam ga i govorila da se ne plaši. Bilo mu je hladno pa sam ga pokrila mojom jaknom. Buncao je dok sam plakala, kaže.Kada je dečak došao iz škole, pozdravili smo se. Nije znao ko sam i zašto sam tu. Tihim glasom me je pozdravio, a onda ga je majka poslala kod komšinice. I danas, skoro dve nedelje kasnije mislim na njega. On ide u školu i sigurno ćuti o tome. Više ne dobija batine, ali šta je sa njegovom dušom? O čemu li rzmišlja kad je sam. Oči tog dečaka su lepe, zelene, ali krije pogled. Stidi se valjda. On je malo, ali primetno nervozno dete. Plaši se pitanja, bilo kog, čak i običnog, onog uzgred. Naravno da etika u profesiji ne dozvoljava, a nije ni ljudski da ga neko pita šta je sve video i kako je to doživeo. Njegove oči međutim, govore mnogo. Kaže da mu je u školi dobro, da ima drugove i da je dobar đak. Ima planove. Kad zaradi, otići će na more. On nikada nije video more, a voleo bi. Pošla sam kući. Odzvanjala mi je rečenica njegove majke:

– Znate, kada jednom prećutite šamar, dobijaćete batine i zato što se recimo niste odmah javili na telefon. Bićete u modricama i govorićete

kolegama na poslu i komšijama da ste se sapleli i pali. Opravdaćete se pred sredinom, ali pre sobom, nikada.

Posle ovih reči, nema pitanja.

   • Ostavi komentar