A, Marina – čeka

Eko Taxi Vranje

 

Studentima je mesto u amfiteatru, a ne na ulici. Tamo će biti kada diplomiraju. (Djorđe Otašević)Šta vam znači ime Marina Stošić? Pa, ništa – naravno. Ni državi ništa ne znači. Baš tim putem je ova Vanjanka došla u ovu rubriku.

Marina Stošić (32), je mirno, skromno i povučeno čeljade. Iz njenog SV-a prenosim neke lične impresije. 

Marina govori, čita i piše francuski, španski i italijanski. Služi se latinskim, engleskim i makedonskim. Inače je profesor francuskog jezika i književnosti. 

U slobodno vreme piše kratke priče i za koje dobija nagrade. Ponešto i prevodi. Ima položen vozački ispit. 

Da vas rasteretim suvišnih briga: Marina nije diplomirala u Blacu, Mitrovici, Prištini…
Njenu diplomu je 2010. godine, potpisao rektor Univerziteta u Novom Sadu. U rodno Vranje, iz Novog Sada, došla je pre dve godine.

Glavni detalj u ovoj pričiglasi: Marina šest godina čeka na posao. 
Na evidenciju vranjske ekspoziture Nacionalne službe zapošljavanja prijavila se 2014. U protekle dve godine otuda nije dobila ni jednu ponudu za posao.

Trenutno u vranjskoj Gimnaziji, posredstvom Nacionalne službe zapošljavanja, obavlja stručnu praksu. 

Kada sam joj rekao da je zanimljiva ličnost i da mediji tragaju za takvima, skrenula mi je pažnju.

„Nisam ja jedina koja je završila fakultet. Ja se ni na šta ne žalim. Nikada nisam želela da se o meni piše u novinama. Ako već hoćete, pišite o meni diskretno. Molim vas, želim da vam verujem, nemojte pisanjem narušiti moj ugled“.

Tako i toliko mi je Marina napisala u e-poruci. Ako bih nju poslušao, sada bih ovde morao da stavim tačku. Ne! Neću da stavim tačku, ni da nju poslušam . Hoću samo dve-tri rečenice.

Zato što nije i ne želi da bude član ni jedne partije, za proteklih šest godina, u Srbiji se uhlebila armiju maminih i tatinih sinova, promašenih tipova, samozvanih stručnjaka, baraba, intelektualnih, a posebno moralnih spodoba…

A, Marina – čeka.

Ona je pravi primer zašto vlastima nije po meri kada se pametni Srbi, glupima javljaju iz inostranstva.  • Ostavi komentar