Vino pre kompjutera

Eko Taxi Vranje

Usladilo nam se skrnavljenje obrazovnih ustanova! Nedugo nakon pokušaja paljenja Pedagoškog fakulteta usledio je novi vandalski čin – krađa inventara u Gimnaziji i „Vuku“. I to ne bilo kakvog „inventara“. Kao da zločincima u ovom poduhvatu nije bio bitan profit i finansijska dobit, već su se okrenuli nekim drugim vrednostima.

Podsetimo se: prošle nedelje, u noći između četvrtka i petka, obijene su pomenute vranjske škole, ali iz njih nije odneto ništa vredno, izuzmemo li da je nešto lošije prošla OŠ „Vuk Karadžić“ iz koje su ukradeni foto-aparat i video-kamera. Nestali su i pečat za overu dokumentacije i ključevi kancelarije i to je sve što ima iole veću vrednost.Neđutim, pestupnicima su, verovali ili ne, glavne mete bile flaše vina i drugog alkoholnog pića! Možda su samo rešili da uspešno obavljen radni zadatak zaliju i počaste se. Najčudnije je što je u prostorijama ovih dvaju ustanova bilo puno tehnike koja je ostala netaknuta. Otuda zaključak da lopovima nije novac bio prioritet. Ali, šta jeste?

Teško je reći. Istraga će utvrditi, što bi rekli ovi iz policije. Direktorka Gimnazije veruje da nisu učenici ove škole prestupnici, iako su sigurnosne kamere zabeležile upad tri mlađa muškarca. Opet, ko bi iz škole krao flaše vina i šta time poručuju? I kome?

Sa druge strane, u OŠ „Vuk Karadžić“ kažu da u zgradi nemaju video-nadzor (!), te stoga ne mogu da utvrde u koliko je sati tačno došlo do obijanja i pljačkanja. Podatak koji sam po sebi deluje nerealno i teško mi je da to svarim. U gradu u kom je bezbedonosno stanje takvo kakvo jeste, sa aspekta porasta kriminaliteta i nasilja pre svega, jedna eminentna obrazovna ustanova ne poseduje sigurnosne mere zaštite koje bi snimile lopove koji su je to veče pokrali.

A, šta ćemo sa mogućim sličnim scenarijima u budućnosti? Da li će ovaj slučaj naterati čelne ljude škole da investiraju u bezbednost naše i njihove dece?

Još jedna stvar ovde bode oči. Pitam se kakva je funkcija školskih policajaca i šta oni rade. I da li ih svaka škola u gradu ima, makar po jednog?

Pričali mi ljudi da su upravo u „Vukovoj“ školi tokom leta videli da grupa klinaca ulazi kroz prozor. Razlozi mi nisu poznati. U pitanju su prozori desno od glavnog ulaza koji vode do toaleta na prvom spratu. Opet, relativno blizu mesta na kom bi trebalo da patrolira školski policajac. Očigledno je imao slobodan dan.  • Ostavi komentar