Diploma i cenovnik

Eko Taxi Vranje

– Hajde novinaru, čik ako smeš, da objaviš jednu dobru i istinitu priču?
Tako sa jednim gospodinom počinje razgovor na ulici.
– Jedva čekam i takve priče i takve sagovornike – rekoh gospodinu bez razmišljanja.
– Ali, da se dogovorimo? Mog imena nema u novinama – ponovo će on.
– A može li onda da budeš svedok na sudu – počinjem da ga provociram.

– Znači, ne smeš! Kakav si mi ti novinar i kakve su vam te novine? – bez razloga se okuraži moj sagovornik.
– Stani, rekoh ti: ide ta priča u novinama, ali ti plaćaš sudsku kaznu od par stotina hiljada dinara – objašnjavam mu ja.
-Ne, ne…a čemu onda služe novine i novinari? Sramota od vas – nastavlja povišenim tonom gospodin.
– Vidiš, to što znaš ti, odavno znaju svi koji treba da znaju: policija, inspektori, sudije, pa ćute. I lepo im je, a država ih plaća što ćute – puče mi film.
Pošto sam ga definitivno ubedio da u toj priči moraju da budu njegovo, moje i još neka druga, važna imena, ponudih mu da popijemo kafu. Razumeo sam ga – čovek nema hrabrosti da priča, a mene je živo zanimalo zašto su mu pene „udarile“ na usta.
– Hoću, ispričaću ti sve, ali ti ja ništa nisam rekao – tiho započe gospodin, osvrćući se naokolo, ko veli, možda i zidovi imaju oči i uši. 
Šta mi je ispričao? Elem, jedna tek ustanovljena i profitabilna državna firma, zaposlila je preko 30 radnika. Kaže da je u produžetku, iza svakog radnog mesta, bila cena: pet, sedam, 10.000 12.000, 15.000 evra. Da pojasnim – ne, nije reč o novom vranjskom Parking servisu.
Zanimljiva je i procedura dolaska do tog posla. Čoveka su prvo pitali za diplomu, a potom su na sto stavili cenovnik – kao meni u kafani. Ne, kao na tenderu – princip je ko da više od početne cene. A, još kada je čuo pitanje „koliko nudite“, tu se moj sagovornik totalno zbunio. Nastavak priče znate – nije znao na koja vrata je ušao.
-A, hteo sam posao za dete, koje je završilo državni fakultet sa prosečnom ocenom preko 9,5. Ja sam i ranije čuo za slične priče, ali u njih nešto nisam mnogo verovao. I sve što do sada u životu nisam naučio, naučio sam onog trenutka kada su ispred mene stavili cenovnik – reče na kraju gospodin.

  • Ostavi komentar